2011-01-05

Sütőtökös-húsos multicolor tészta




Ehhez a színpompás tésztához csakis valamilyen színes társítást tudtam elképzelni. Nekem ilyenkor a sütőtök kézenfekvő, azt pedig legjobban pikánsan és zsályával szeretem. Mivel a zsálya télálló, és nem fedi most a hó sem, ilyenkor is lehet szedni belőle. A tészta szép színeiért a természetes ételszínezékek felelősek: a cékla, pirospaprika, spenót, curry, zeller és tintahal tintája.
Elsőre kacsamellel szerettem volna kombinálni a sütőtököt, de nem volt itthon, így maradt a csirkemell.
Finom ebéd lett belőle, de kíváncsivá tett a kacsamelles-tökmagos verzió is, így azzal is elkészítem majd, amíg még van sütőtök.

Hozzávalók

115 g lilahagyma finomra aprítva
550 g sütőtök apró kockákra darabolva
430 g csirkemell felcsíkozva
4-5 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átpréselve
250 g ricotta vagy zsírszegény tehéntúró
tengeri só
frissen őrölt színes bors
őrölt cayenne-i bors
olívaolaj
egy jó maréknyi friss zsálya
2 ágacska kakukkfű
pirított tökmag vagy dióbél vagy fenyőmag ízlés szerint

multicolor vagy ízlés szerint más tészta



Elkészítés

1 A lilahagymát futtassuk meg egy kevés olívaolajon, majd dobjuk rá a húst, keverjük össze, és süssük kifehéredésig. Ekkor keverjük hozzá a sütőtököt is, sózzuk, s borsozzuk meg, adjunk hozzá 1-2 evőkanálnyi falaprított zsályát, a kakukkfű letépkedett levélkéit, és pároljuk jól össze az egészet.

2 Ezalatt enyhén sós-olívaolajas vízben főzzük a tésztát al dente-re. Egy kisebb serpenyőben hevítsünk fel egy löket olívaolajat, és süssük át rajta az egész zsályaleveleket, a magvakkal együtt.

3 Mikor a sütőtök már pépes állagú és a hús is megfőtt, akkor keverjük hozzá a túrót és ha kell, akkor finomítsunk az ízesítésen, végül főzzük össze pár perc alatt az egészet.

Tálaljuk a sütőtökös húst a tészta mellé, a pirított zsályalevelekkel és a magokkal.


Tipp: Húsmentesen a vegeteriánusoknak is a kedvére való lehet, vagy soványabb változatban, túró nélkül is elkészíthetjük.

2 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Nagyon guszta és ötletes.

Dió Bisztró írta...

Ez mennyire cuki!!!
Ügyes vagy!