2011-05-10

Nyulas paella tenger gyümölcseivel és zöldborsóval


Már nagyon régóta készültem paellát főzni, de nem volt hozzá serpenyőm, a múltkor viszont felfedeztem egy nagyszerű oldalt, ahol minden (de tényleg!) konyhai eszköz, felszerelés megtalálható, és ahonnét igen kedvező áron sikerült hozzájutnom egy paellaserpenyőhöz.

Az Extenda által meghirdetett első andalúz receptversenyre pedig ezzel a sevillai stílusban készült a recepttel csatlakozom. 

Ezt a paellát kétszer készítettem el, és elsőre nem lett tökéletes. Ez nem a serpenyő hibája volt, hanem a hőforrásé, ugyanis nem fért el rendesen a kerámia főzőlapomon, így nem egyenletesen érte a hő, a rizs nem puhult meg mindenhol. Elsőre a sáfrány mellé tettem pirospaprikaport és sáfrányos szeklicét is az ételbe, nekünk mindkét változat ízlett.
Másodjára csaltam egy kicsit; ezúttal wokban készítettem, mert az jól elfért a főzőlapon, és le is fedtem időnként az edényt, hogy a rizs kellőképpen megpárolódjon. Így hát ha nem is autentikus, de azért paella lett!



Hozzávalók
4 személyre

egy 1,5 kg-os házinyúl hátsó combjai és gerince ketté vágva (kb. 700-750 g összesen)
100 g piros kaliforniai paprika felcsíkozva
200 g érett paradicsom feldarabolva, vagy ugyanennyi paradicsompüré
250 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
tengeri só
extra szűz olívaolaj
frissen őrölt fekete bors
10-11 dl meleg zöldség- vagy húslevesalaplé, vagy víz
1/2 tk sáfrány
125 g fagyasztott vegyes tenger gyümölcsei
400 g kerek szemű rizs


Elkészítés

1 Egy (paella)serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olívaolajat sóval meghintve, majd süssük át rajta a húsokat annyira, hogy megpiruljanak minden oldalról.

2 Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, a piros paprikát és a zöldborsó felét, forgassul jól össze az egészet, és ha már a züldségek kezdenek levet engedni, akkor öntsük fel az alaplével. Sózzuk, s borsozzuk meg, forraljuk fel, majd közepes hőfokon főzzük tovább nagyjából egy órán át, vagy míg a hús közepesen átpuhul. (én másodszorra félig lefedve főztem)

3 Adjuk az ételhez a tenger gyümölcseit, és a zöldborsó másik felét, - ha szükséges, finomítsunk még az ízesítésen is - majd ha újra forr, akkor öntsük hozzá a rizst is és óvatosan keverjük össze vele. Keverjük hozzá a sáfrányt is.

Főzzük közepes hőfokon az ételt, míg a rizs magába szívja a folyadékot, és megpuhul. (Ha a párolgás miatt nem találnánk elegendőnek a folyadékot, akkor utólag adhatunk még hozzá, de ne legyen a paella ragacsos, mint például a risotto.)

3 megjegyzés:

Anazar írta...

Uh, ezt most nagyon szívesen elkanalaznám!! Hoppá, egy helyes paella tálat is be kell szereznem..

Selectfood írta...

Nálunk most hétvégén 2× is volt...
:o)

Foodafok írta...

Régen a paellába alapból nyúl, bárány, sertés vagy szárnyas került. Olykor még csiga is. Ez is jól néz ki, és finom is lehet. http://usubufood.blogspot.com/2010/12/valenciai-paella.html