2011-05-02

Kandírozott orgona és 42. VKF!








Talán sokaknak nem mondok újat azzal, hogy imádom a virágokat. Az ehető virágokat meg pláne! Minden formában. Aktuális kedvenceim az ibolya, a levendula, az akácvirág, a rózsa és hát az orgona. Sokféle módon használtam már fel belőlük, de a kandírozott virág készítése még nem szerepel itt a blogon.

Strawberry a színpompás ételeket hirdette meg a 42. VKF! témájának, és bár az ajánlatom nem egy komplett étel, mégis színpompás és ehető is, így én ezzel csatlakoznék hozzá.
Bármilyen desszertet fel lehet dobni kandírozott virággal, bonbonok tetején pedig egyenesen elbűvölő tud lenni!

ami kell hozzá:
ehető virág (most orgona)
Fogyasztásra válasszunk mindig teljesen kinyílt virágot. A virágboltokból beszerzett virágok fogyasztásra nem alkalmasak!
1 db tojásfehérje
pici hideg víz
porcukor
kicsi festőecset, kisebb szűrő vagy porcukorhintő


Elkészítés

1 Először mossuk le óvatosan az orgonát, salátacentrifugában szárítsuk le, vagy óvatosan rázogassuk le róla a vizet és szárítsuk meg rácsra téve.
2 A tojásfehérjét egy teáskanál hideg vízzel keverjünk össze, és villával verjük fel annyira, hogy egy kicsit legyen csak habos.
3 Legegyszerűbb ha az orgona bugavirágzatáról kisebb ágacskákat letörünk és külön-külön kandírozzuk őket. Az ecset segítségével vigyük fel a tojásfehérjét a virágokra, majd vonjuk be a porcukorral; óvatosan beleforgatva, szitával alaposan meghintve. A felesleges cukrot rázogassuk le a virágról, és tegyük jól szellőző helyre - rácsra - száradni.

Miután megszáradtak, egy kisollóval vágjuk le a virágocskákat és felhasználásig tároljuk őket jól záródó üvegben. Hónapokig is eláll.


Megjegyzés: Van aki ecset nélkül viszi vel a tojásfehérjét a virágokra, illetve beleforgatja, de nekem az ecsetes megoldás vált csak be. Ibolyát és akácvirágot is kandíroztam már, és ecset nélkül nálam mindig összeragadtak a virágok.


Tipp: Hasonlóképpen a többi kivételes illatú virághoz, az orgonából is készíthetünk orgonás mézet, orgonás cukrot, zselét, vagy vajat is. Leírások itt.
Én a virágos mézeket különösen kedvelem kenyérre kenve vagy desszertekbe felhasználva is.

6 megjegyzés:

Niki írta...

Csodálatosan szép:))))És végre egy olyan étel a VKF - re,amiben nincs eper....Én ugyan nem neveztem,csak figyelemmel kísérem,de szinte mindegyik nevezés az eperről szól. Mintha Strawberry az epret adta volna meg központi témának - mindenki epres ételeket gyárt...Holott a nevezés a színpompás ételekről szól...vagy mi????!!!

Lehet csak én látom így...Ha igen akkor elnézést!!!

Az orgonád pedig gyönyörűséges:)))))

Selectfood írta...

Köszönöm szépen, Niki!
Kész öröm volt bíbelődni vele. :o)

Strawberry először tényleg a földiepret adta meg témának,de volt kedves megváltoztatni a színpompás ételekre, ami sokkal találóbb és fantázadúsabb mint az előző - szerintem.
Már csak azért is, mert a földieper inkább nyári, mint tavaszi gyümölcs és még nincs itt szezonja.

M@rti írta...

Nagyon szépek!!! Nem tudom, hogy csinálod, hogy ennyire tartósak maradnak. Én is rá vagyok kattanva az ehető virágok mindenféle tartósítására, de kevés sikerrel. A kandírozott ibolyáim színüket vesztik, az orgonás cukrom szénaszagú lesz, és alig akarnak megszáradni mind kandírozáskor, mind a cukorban. Jó, hogy Rád találtam, még tanulmányozni fogom eljárásaidat, hogy az akácnál már biztos legyen a siker. Köszi!

Tálaló írta...

Az orgona nálam a május jelképe.Gyönyörű színével,bódító illatával.És amit te készítettél tényleg színpompás,különleges és ötletes.Mindez gyönyörű fotókkal illusztrálva.
Gratulálok!

Selectfood írta...

M@rti, Tálaló, köszönöm!

Nálam a kandírozott akácvirágok bírták a legtovább.
Az ibolyát én legszívesebben (akác)mézbe teszem, ott elég sokáig megtartja a színét és határozottan érződik az ibolya illata, íze.
A cukrot kell szerintem a legrövidebb időn belül felhasználni... a színüket nálam is hamar elvesztik. :o(

Ani írta...

Gyönyörűek lettek. Én is cukroztam idén. nekem ilyen lett.
http://korsocska.blogspot.hu/2017/04/orgona-cukrozasa.html