2011-08-16

Pesto


Lehetne a híres Pesto alla genovese is, de mégsem az, hiszen nem teljesen olasz alapanyagogból készült, így maradt egyszerűen pesto. A bazsalikom és a fokhagyma saját termés, a sajtok  természetesen olaszok, a fenyőmag és az olívaolaj pedig Portugáliából származnak. Az olívaolaj ráadásul egyenesen termelőtől - a legjobb minőségben.


Hozzávalók

35 g friss bazsalikomlevél (Ocimum basalicum)
35  g fenyőmag
35 g reszelt parmezán (Grana Padano) és kemény báránysajt (Pecorino Romano) fele-fele arányban
10 g fokhagyma
25 g kiváló minőségű extra szűz olívaolaj
3-4 g durva tengeri só


Elkészítését és a hozzávalóit illetően van némi ellentmondás. Vannak akik szerint az eredeti genovai pestóban van, mások szerint pedig nincs fenyőmag. Vannak akik szerint a hozzávalókat kizárólag mozsárban szabad összetörni, de vannak akik nem tartják bűnnek a késes aprítógépben való elkészítést sem. A fém kés által a bazsalikom esetleg veszíthet az aromájából, ellenben jóval gyorsabban és talán alaposabban is elkészül az aprítógépben.
A fő alapanyagát, a bazsalikomot illetően pedig vitatott, hogy szabad-e megmosni a leveleket felhasználás előtt, vagy a mosás által veszít-e az értékes illatanyagából.
Nem utolsó sorban pedig az olívaolaj minősége. Ebben viszont nincs is ellentmondás: kizárólag kiváló minőségűt szabad hozzá felhasználni, mert egy olcsó, rossz minőségű olívaolaj, teljesen elrontja az egészet. (Sansából soha!)

Én mindig megmosom és megszárítom a bazsalikomot, hiszen valamennyi port, esetleg apró bogaraktól való szennyeződést nagy valószínűséggel lehet rajta találni. Mivel ehhez a mennyiséghez a mozsaram túl kicsi, aprítógépben készítettem el a pestót, de tökéletesem meg voltam elégedve az eredménnyel így is. A bolti pestókat össze nem lehet hasonlítani a frissen készült ízével!

Előételként kb. 4 személyre elegendő a fenti mennyiség, 300 g tésztához, ami nálam Barilla Spaghettoni n.7 volt. Az olaszok gyakran trenette-et használnak hozzá.

Nincsenek megjegyzések: