2011-12-25

Kesudiós csokikarácsonyfák málnadíszekkel


Ezeket is kis karácsonyfácskákat Csokiparány Csenge mogyorós-étcsokis havas csúcsai ihlették. Igencsak jól sikerültek, szerintem az idei aprósüteményeink közül ez lett az egyik legjobb. Jól zárható fémdobozban sokáig eltartható.

Hozzávalók

300 g búzaliszt
75 g nádcukor (por)
1 ek házi vaníliás nádcukor
1 tk őrölt fahéj, plusz egy kis őrölt kardamom
200 g pörkölt, őrölt kesudió
140 g hideg vaj felaprítva
1 db nagy tojás (60 g)
100 g 60%-os étcsokoládé
1-2 ek narancskivonat

a díszítéshez
100 g fehér csokoládé vízhőz fölött felolvasztva, 1 ek semleges ízű olajjal összekeverve
néhány szem liofilizált málna összemorzsolva

Elkészítés

1 Az étcsokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel, majd tegyük félre hűlni.
2 A száraz alapanyagokat; lisztet, őrölt kesudiót, cukrot és a fűszereket keverjük jól össze. Morzsoljuk hozzá a vajat is.
3 Mikor a csoki már hűlt egy kicsit, keverjük vele simára a tojást és a narancskivonatot, majd adjuk a lisztes keverékhez, és gyúrjunk belőle tésztát.

A tésztából formázzunk először golyókat, majd azokból csúcsos formákat, helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és 180°-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük készre.
Rácson hűtsük ki, végül díszitsük az olvasztott fehér csokoládéval és málnamorzsával.

Nincsenek megjegyzések: