2012-02-17

Pikáns birsalmasajtos-gyömbéres nyúlhús


Ez az étel a múlt heti londoni utazásunk alatt merített ihletből született meg, szerintem jól sikerült. A következő bejegyzésben beszámolok majd az ott meglátogatott éttermekről és az elfogyasztott ételekről, és lesz egy meglepetésem is. Annyit már most elárulok, hogy ettünk japán, indiai és thai ételeket is.


Hozzávalók
kb. 3 személyre

650 g kicsontozott, felkockázott nyúlhús
55 g reszelt gyömbér
80 g apróra kockázott birsalmasajt
2-3 ek narancskivonat (vagy narancslikőr) a flambírozáshoz
1,25 dl 100%-os narancslé
földimogyoró-olaj
tengeri só
frissen tört színes bors
chili, néhány kakukkfűlevélke
(kb. 1 dl alaplé vagy víz)
facsarásnyi citromlé - ha szükséges

köretjavaslat: zöldséggel, tojással átsütött párolt rizs


Elkészítés

1 Egy serpenyőben melegítsünk fel kevés földimogyoró-olajat, és süssük át a húsokat. Ha engedne levet, akkor azt öntsük ki egy másik edénybe, és tegyük félre. (Nálam engedett, mert felhasználás előtt hideg vízben volt, és nem csepegtettem/töröltem szárazra felhasználás előtt.) Borsozzuk és sózzuk meg kissé.
Ha megpirultak a húskockák, locsoljuk meg a narancskivonattal és óvatosan flambírozzuk, vigyázva, hogy se magunkat, se a konyhát ne gyújtsuk fel. :)
2 A flambírozás után keverjük a húshoz a reszelt gyömbért és a birsalmasajtot, továbbá ízlés szerint chilit és egy kevés kakukkfüvet is. Öntsük fel a narancslével, forraljuk fel, majd közepes hőfokon főzzük addig, míg a birsalmasajt szétmállik, s a hús is kellőképpen puha lesz. 
Ha pótolni kell a levet, akkor a félretett húslével vagy alaplével, esetleg vízzel pótoljuk.

Tipp: Nyúlhús helyett csirkéből vagy pulykából is elkészíthető.

3 megjegyzés:

Lilla írta...

Nagyon tetszik ez a recepted is. Nagyon szeretjük a nyúlhúst, azt hiszem valami hasonlót készítek a héten...:)

Hobbychef írta...

Nagyon guszta, s a leírtak alapján finom is. Bár szeretem, én ritkán eszem nyúlat, egy személyre macerás, a feleségem nem szereti.

Selectfood írta...

Lilla, örülök, hogy ez is elnyerte a tetszésedet! :)

Hobbychef, és ha nem tudná a feleséged, hogy nyulat eszik? ;) Hosszú évekig amúgy én sem ettem.