2012-02-28

Marokkói gyömbéres-citromos báránycomb


Még mindig a londoni kulináris élmények hatása alatt vagyok, ezért a fagyaszóban lévő utolsó bárányhúsból ezt a gyömbéres-citromos, enyhén pikáns sültet készítettem. Az eredeti recept a GoodFood márciusi számából származik. Van már itt a blogon egy másik marokkói bárány receptje is, mi mindkettőt nagyon szeretjük.

Hozzávalók

1,5 kg (nálam 2 db) báránycomb zsíros részek nélkül

a páchoz
4 gerezd fokhagyma
115 g lila hagyma
70 g gyömbér
3 db citrom kifacsart leve; kb. 1,5 dl
3/4 dl, plusz még egy kevés olívaolaj
2 maréknyi aprított petrezselyem és ha van, akkor koriander is
1 ek pirított római kömény
1 ek pirospaprika
1 ek kurkuma
1/2 ek koriandermag
1 ek méz
tengeri só, chili ízlés szerint

2 nagyobb szál sárgarépa
1 nagy fel lila hagyma
12 szem aszalt szilva
4 dl víz

köretjavaslat: párolt köles vagy kuszkusz

Elkészítés

1 A páchoz először vágjuk durvára a lila hagymát, és a gyömbért, majd a fokhagymagerezdekkel együtt egy aprítógépben aprítsuk finomra. Adjuk hozzá a pác összes többi hozzávalóját is és továbbra is a robotgépben keverjük homogén péppé az egészet. Egy megfelelő mérető tálba forgassuk össze a húsokat a páccal, majd tegyük a hűtőbe pácolódni minimum 2 órára, de még jobb egy egész éjszakára.
2 Közben a meghámozott lila hagymát és sárgarépákat karikázzuk fel és tegyük az aszalt szilvával együtt egy agyagedénybe - ha van, akkor tagine-ba.
3 A pácolás után csepegtessük le a húsokat - őrizzük meg a pácot -, és egy serpenyőben kevés felhevített olívaolajon süssünk rá aranyló kérget.
4 Az elősütött húsokat fektessük a szilvás zöldségágyra, majd öntsük nyakon a vízzel felhigított páccal. Fedjük be az edény tetejével, és 175°C-ra előmelegített sütőben nagyjából 2,5-3 óra - vagy amennyit megkíván - alatt süssük a húst omlósra.

1 megjegyzés:

Erika írta...

Nyam. Super recept, ezzel már én is szemezek pár hete, de még nem készítettem el. Imádom ezt a fajta ízvilágot (is).:)