2012-03-18

Triplán mogyorós sütemény


Chriesi, a Mandula Sarok blog szerzője sütött a múltkor egy ellenállhatatlannak tűnő mini Piedmontoist, ami azóta sem hagyott nyugodni. Pár napja sikerült is hozzá török mogyorót beszereznem, és sütöttem egy hasonló süteményt. Azért csak hasonlót, mert bűntudat nélkül nem tudtam volna elkészíteni és fogyasztani, így hát megkíméltem magunkat néhány plusz kalóriától. :) Chriesi receptjében olasz meringue és mogyorómousse szerepel, én ehelyett egy mogyorókrémes pudingot főztem. Az étcsokoládé-glazúr helyett pedig csak egyszerűen az olvasztott csokiba kevertem a mogyorót.

Be kell valljam, hogy a kalóriaspórolás miatt lett egy kis szépséghibája a tortának; szeleteléskor a puding miatt könnyen szétcsúszik, és ha a csokoládé a tetején megszilárdul, már kissé nehézkesen szeletelhető, de egy jól megélezett késnek nem okoz gondot. Ízre azonban fenomenális!


Hozzávalók

a mogyorós piskótához
6 db tojás különválasztva
65 g nádcukorpor
50 g sima búzaliszt
200 g pirított, darált török mogyoró

a mogyorókrémes pudinghoz
3 db tojássárgája
25 g nádcukorpor
25 g burgonya- vagy kukoricakeményítő
4 dl teljes tej (a kalóriaszegényebb pudinghoz a sovány tej is tökéletesen megfelel)
2 vaníliarúd, magjai kikaparva
25 g vaj
75 g jó minőségű (vagy házi) mogyorókrém
ehhez a tortához, ennek a mennyiségnek a 2/3-a elegendő lett volna

a mogyorós étcsokoládé-bevonathoz
100 g pirított, durvára tört török mogyoró
50-55 g vaj
200 g étcsokoládé (nálam 60%-os)



Elkészítés

1 A piskótához ferjük kemény habbá a tojásfehérjéket. A tojássárgákat és a nádcukrot a vaníliarudak kikapart magjaival robotgéppel verjük kifehéredésig. Egy hajlékony spatula segítségével keverjük össze a tojásfehérjehabot a felvert tojássárgákkal, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Keverjük hozzá csomómentesen a darált mogyorót és a lisztet is.
Öntsük a krémet egy kivajazott-kilisztezett kapcsos tortaformába (az enyém 28 cm-es) és 180°C-ra előmelegített sütőben, a középső rácson 20 perc alatt süssük készre.
Ha a piskóta megsült, rácson hűtsük ki.
2 A pudinghoz melegítsük fel a tejet a már kikapart vaníliarudakkal, eközben verjük fel a tojássárgákat a cukorral. Keverjük bele csomómentesen a burgonykeményítőt is.
Amikor a tej már meleg, de még mielőtt a tej elkezdene forrni, öntsünk belőle egy keveset a krémbe, keverjük össze, majd ezt öntsük hozzá a többi tejhez. Kézi habverővel azonnal keverjük simára, majd tegyük vissza a tűzhelyre, közepes hőfokon főzzük. Folytonos kevergetés mellett sűrítsük be a krémet, majd a tűzhelyről félrehúzva oldjuk fel benne a vajdarabkát, és keverjük hozzá a mogyorókrémet is. Vegyük ki belőle a vaníliarudakat és tegyük félre hűlni.
3 Az étcsokoládé-bevonathoz vízgőz felett olvasszuk fel az csokoládét a vajjal, végül keverjük el benne a durvára tört mogyorót.
4 A piskótát vízszintesen szeljük ketté. Az alsó lapot kenjük meg a mogyorókrémes pudinggal, majd óvatosan helyezzük rá a másik lap piskótát. Vonjuk be a tetejét és - amennyire lehetséges - a torta oldalát is a mogyorós csokoládéval, végül díszitsük néhány egész szem mogyoróval.

Azonnal fogyasztható, de kicsit behűtve még jobb lesz.

1 megjegyzés:

Vicuska írta...

A fiús csokit és sütit nagyon szeretem (mogyorós :)), pirítottam meg delikatesz!