2012-07-10

Bolinhos de Bacalhau (portugál tőkehalas-burgonyapürés sült fánkocskák)


Az elmúlt hétvégén egy nagyobb adag tejszínes tőkehalat sütöttem, de kicsit elszámoltam magam, és megmaradt egy kis felhasználásra kész tőkehal. Mivel viszonylag ritkán készítek olajban sütött ételeket és ilyen Bolinhos de Bacalhau még sosem került nálunk terítékre, gondoltam, hogy készítek belőle néhányat.

Ennek az adagnak körülbelül a felét sütöttem ki, a másik felét pedig készre formázva - egy tálcán - egyesével lefagyasztottam. Utána zacskókba tettem őket, legközelebb már csak elő kell venni és kisütni. Remek vendégváró falatkák, vagy kellemes előétel lehet belőle. Friss salátával vagy zöldségtállal főételként is fogyasztható.
A portugáloknál azonban ez egyfajta petisco (sós snack), úgy mint a tőkehalas patanisca. Kávézókban, sörözőkben egyaránt fellelhető, de részese szokott lenni nagyobb családi vagy baráti összejöveteleknek is. Jól csúszik sör mellé.


Hozzávalók

kb. 250 g előfőzött, kiszálkázott tőkehal  (én sóban szárítottból, 2 napig áztatottból készítettem)
50 g vöröshagyma és 2 gerezd fokhagyma finomra aprítva
1 db babérlevél
500 g újburgonya megfőzve, pürésítve
kb. 0,5 dl édes portói
1 nagy maréknyi petrezselyem
őrölt fekete bors és szerecsendió
2-3 db tojás (150 g) - szükség szerint

olívaolaj a sütéshez


Elkészítés

1 A finomra aprított hagymákat a babérlevéllel együtt futtassuk meg egy kis olívaolajon, keverjük hozzá az előfőzött, kiszálkázott és apró daradokra szedett tőkehalat, ízesítsük őrölt szerecsendióval és fekete borssal.
2 Egy nagy tálban keverjük össze a burgonyapürével, öntsük hozzá a portóit és adjunk hozzá 2-3 enyhén felvert tojást. A darabszám a tojások méretétől függ, a lényeg, hogy kicsit se legyen folyós állagú a keverék, maradjon olyan szilárd, hogy megálljon benne a kanál.
Keverjünk hozzá egy jó nagy maréknyi friss, finomra aprított petrezselymet is.
3 Egy serpenyőben hevítsünk fel némi olívaolajat, majd két kanál segítségével formázzunk ovális formákat a halas-burgonyás keverékből. Süssük mindkét oldalukat aranysárgára. Eredetileg dundi formájúak. Én egy kicsit laposabbakat készítettem belőlük, így elég volt kevesebb olívaolaj a sütéshez.
Papírtörlővel alaposan itassuk le a fánkocskákról a felesleges zsiradékot.


Megjegyzés: Meg lehet próbálni fagyasztott tőkehalfiléből is az elkészítését, de akkor ne felejtsük el megsózni!