2013-01-10

Pezsgőben főtt oregánós-tejszínes éti csiga


Az eredetileg petrezselymes-vajas, majd végül oregánós-tejszínes éti csigának az elkészítése még az óévben kezdődött, és az újévben fejeződött be. Előételnek szántam, de a férjemnek annyira ízlett, hogy rizzsel körítve ez volt a 2013-as első ebédje. (Én süllőt ettem.)

Az éti csigák előkészítéséről már tavasszal írtam, ez a mostani adag - közepes méretű példányokkal - is még akkorról származik. Így, hogy elő volt készítve, már nem annyira macerás megcsinálni, a hosszú főzési időt leszámítva nincs is vele sok munka. Ilyenkor mindig úgy tudok örülni, hogy előre dolgoztam, és annyi mindent eltettem a fagyasztóba!


Hozzávalók

200 g előkészített éti csiga
kb. 5 cm-es darab sárgarépa
1 db babérlevél
3 gerezd fokhagyma meghámozva
kb. 8 szem egész zöld bors, és 3 szem egész fekete bors
1 tk sárga mustármag egészben
tengeri só
1/4 db kezeletlen héjú citrom
kb. egy maréknyi oregánó (vagy petrezselyem) plusz egy kis kakukkfű
annyi száraz pezsgő, amenyi ellepi (vagy száraz fehérbor, vagy víz)
a lé párolgás után további pezsgővel vagy vízzel pótolandó

1 ek olívaolaj
egy kisebb maréknyi oregánó (vagy petrezselyem)
2 dl főzőtejszín (vagy helyette némi vaj)

köretjavaslat: előételként fogyaszuk pirítóson, főételként párolt rizzsel


Elkészítés

1 Tegyük a csigákat egy kisebb fazékba, adjuk hozzá a borsokat, a mustármagot, kis sót, oregánót (vagy a petrezselymet), sárgarépát, babérlevelet, fokhagymát és a citromot, majd öntsük fel annyi pezsgővel, amennyi ellepi, és tegyük fel főni.
2 Forrás után közepes hőfokon (nálam a 9 fokozatból a 4-esen) rotyogtassuk fedő alatt 2,5-3 órán keresztül.
Nézzünk rá időnként, és az elfőtt levét pezsgővel vagy vízzel pótoljuk - én fele-fele arányban tettem bele. Mindig csak annyit öntsünk rá, amennyi éppen ellepi.
3 Egy serpenyőben fonnyasszuk meg egy kis olívaolajon az oregánólevélkéket. Egy szűrőkanállal emeljük ki a csigákat a főzőléből, és dobjuk az oregánós olívaolajra. Forgassuk össze, pirítsuk néhány percig, majd 3-4 részletben öntsük alá a tejszínt is. Forraljuk be ízlés szerinti sűrűségre, és ha szükségesnek találjuk, finomítsunk még az ízesítésen.

Ha a petrezselymes változatot választjuk, akkor a finomra aprított petrezselymet fonnyasszuk meg egy kis vajon, majd ebben forgassuk-pirítsuk a megfőtt csigákat. Így befejezve szerintem legjobb pirítóssal fogyasztani.

3 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Először csodálkoztam, honnan vettél csigát télen, aztán végigolvasva rájöttem. Szeretem én is a csigát. Irigyellek ezért a finomságért.

Roza írta...

Az én csigáim csak várnak, várnak a fagyasztóban... Odáig eljutottak, de tovább még nem:)

Selectfood írta...

Hobbychef, igen, emlékszem, hogy szereted a csigát, a tavaszi csigaragum is tetszett. ;)

Roza, és mikor főzöd meg őket? Hamarosan újra itt lesz a csigaszezon. :)