2013-01-16

4 éves a blog, megvan az újévi nyereményjáték nyertese, és egy üdítő tartelette-recept


Olyan mintha csak tegnap kezdtem volna a blogírást, pedig éppen ma 4 éve, hogy megíródott az első bejegyzés. Nem szoktam különösen ünnepelni a blog szülinapját, de most jó ötletnek bizonyult az újévi nyeremény játék kapcsán. Nem tudom, hogy észrevettétek-e már, hogy egy kis frissítést végeztem a blog hátterén és a fejlécén, és az aloldalak átkerültek az oldalsávba, ami hamarosan egy újabb aloldallal, a házilag készült krémekkel fog bővülni.

Tegnap éjfélig 16 vállalkozó kedvű Olvasó, 19 blogról választott receptet készített el, és küldte el nekem a lefotózott végeredményt. Nagyon szépen köszönöm az érdeklődést, és hogy vettétek a fáradságot megsütni vagy megfőzni valamelyik ételt - vagy ételeket - a blogról. Nagyon jó így viszontlátni néhányat a receptjeim közül, és tudni, hogy azok másnál is működnek, tehát az egyes recepteknél az alapanyagok mennyiségét és a leírást is elég jól sikerül átadnom, így nem csak nálam van meg a sikerélmény. :)

Főként a desszertek és a kelt tészták voltak a népszerűek, de 4 db sós étel is érkezett.

És most jöjjön, aminek jönnie kell! Íme a játék résztvevői és az általuk kiválasztott receptek, a sorszámuk, és a nyertes is:

1. Baráth Zsuzsa - portugál csokimousse
2. Hajni és Zoli - olívás-fetás muffin
3. Marisz - étcsokoládéval, vörös áfonyával és mandulával töltött csavart kalács
4. Andrea - fahéjas hot cross buns
5. Bernadett - spenótos pulykamellfilé
6. chriesi - gesztenyefagyi
7. Anita - keksz bármiből, bármikor, egyszerűen
8. Era - csacsihal-soufflé búzacsírás palacsintában
9. Kisildi - portugál édes sütőtökös kenyérkék
10. Marika - tárkonyos nyúlleves
11. Colors in the Kitchen - főzött vaníliapuding
12. Kisildi - Bostrengo
13. Rózsabors Marcsi - csokoládébrûlée
14. Tünde - almás tekercs
15. Marka - csokis-mandulás-fügés rudacskák
16. Baráth Zsuzsa - Pasteis de Nata
17. Baráth Zsuzsa - portugál kókuszos kenyér
18. Flóra - csokis kekszkosárka
19. Anna - portugál édes sütőtökös kenyérkék


Mindenkinek nagyon köszönöm a részvételt, Flórának pedig gratulálok a nyereményéhez!


A recept

Narancskrémmel töltött mákkosárkák (máktartelette-ek) hamvas szederrel

  • a tésztaalap kekszként megsütve, magában is nagyon jó
  • a tésztát nem kell nyújtani
  • a lenti mennyiségből én 6 db tartelette-et és 2 db 25 cm átmérőjű, 1,5-2 cm magas szélű tortát készítettem, szerintem kb. 20-22 db tartelette simán kijön belőle, attól függően, hogy milyen vastagon nyomkodjuk a formákba
  • ha nem kezeletlen héjú citrusokat használunk, akkor sose használjuk fel a héját
  • tavaly ugyan lecsúsztam róla, de idén volt szerencsém beszerezni egy kis ládikóval Dolce Vita fantasztikusan édes szicíliai narancsszállítmányából, így most egy időre el vagyok látva fogyasztható narancshéjjal
  • narancscurd helyett citrom- vagy más gyümölcscurd is hasonlóan készíthető
  • a hamvas szedret én még az ősszel szedtem az erdőben, de bármilyen erdei (vagy nem erdei) bogyós gyümölccsel helyettesíthető
  • a lenti krém tartelette-ekben jobban működik, mert ha szeletelve van, akkor kissé lefolyik az alapról. Nagyobb méret esetén érdemes kevesebb narancslevet vagy több tojást, s vajat használni.

Hozzávalók

a tésztához
100-100 g egész és darált mák (én kék és fekete mákkal is kipróbáltam, és jobban ízlik az előbbivel)
300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (vagy sima fehér, vagy más liszt ízlés szerint)
100 g nádcukorpor
100 g hideg vaj
80 g (kb. 6-7 db) tojássárgája
1 db citrom kifacsart leve (ha kezeletlen héjú, akkor a reszelt héja is), vagy 1 dl 100%-os citromlé

a narancskrémhez (narancs-curd)
5 db nagyobb méretű narancs kifacsart leve és ha kezeletlen héjú, akkor a reszelt héja (nálam kb. 5-5,5 narancslé lett) 
1 db  citrom kifacsart leve (ha kezeletlen héjú, akkor a reszelt héja is)
kb. 75 g fruktóz - a narancsok édességétől függően (vagy más édesítő ízlés és lehetőség szerint)
7 egész tojás 
100 g vaj

+ a tetejére: hamvas szeder (Rubus caesius) vagy más (erdei) bogyós gyümölcs - én még ősszel szedtem, és lefagyasztottam
A gyümölcs akár el is hagyható, ízlés dolga hogy teszünk-e rá. Nekem jobban ízlik a szederrel, a férjemnek pedig éppen ellenkezőleg; inkább gyümölcs nélkül eszi.

Elkészítés

1 Keverjük össze a tészta száraz alapanyagait. Gyors mozdulatokkal morzsoljuk el benne a felkockázott hideg vajat, adjuk hozzá a citromlevet és a tojássárgákat, és gyúrjunk belőle tésztát. Ha nem akarna összeállni, akkor öntsünk még rá egy kevés citromlevet, vagy ha nagyon ragadna, akkor adjunk hozzá némi lisztet.
2 Vékonyan kivajazott kisméretű vagy nagy formá(k)ba nyomkodjuk bele a tésztát, minimum 1,5 cm-es peremmel.
3 180°C-ra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt a középső rácson süssük készre az alapot. 
A sütési idő hossza részben attól függ, hogy pici kosárkákat vagy nagyobb tortaformát sütünk-e, illetve, hogy mennyire szeretnénk ha ropogós lenne.
4 A krémhez keverjük össze a narancslevet és reszelt héjat a fruktózzal és a tojásokkal. Most két lehetőség van: vagy gőz fölött készítjük, vagy alacsony hőfokon. Az előbbi tovább tart, viszont kisebb az esély a tojás kicsapódására, az utóbbi tapasztalataim szerint gyorsabban besűrűsödik, de jobban fennáll az esélye, hogy kicsapódik a tojás. Még néhány pillanatra sem szabad magára hagyni - hacsak nem narancsos tojásrántottát szeretnénk enni. :)
5  A kiválasztott módszerrel kezdjük el melegíteni a keveréket, de ne hagyjuk forrni. Ha felmelegedett, akkor dobjuk bele a vajat, olvasszuk fel benne, és kézi habverővel állandóan kevergetve sűrítsük be.
6 Hagyjuk hűlni a krémet, majd töltsük meg vele a kosárkákat. Tároljuk hűtőben.
7 Fogyasztás előtt szórjuk meg erdei bogyós gyümülccsel (vagy málnával, ribizlivel).

8 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Boldog blogszülinapot! Finomak lehetnek azok a kosárkák, kipróbálós.
Köszönjük a játékot:-)

marisz57 írta...

Köszönöm a játék lehetőségét, meg a receptet!
Flórának gratulálok a nyereményhez!
Boldog blogszülinapot és további sikeres blogolást kívánok!

heti menük írta...

Mi köszönjük a lehetőséget és a 4 év sok szuper receptjét! A mai recepted is nagyon tetszik, hétvégén el is készítem:))) Flórának pedig GRATULA!!!

Márti írta...

Sajnálom,hogy lecsúsztam róla :(
Gratulálok a szerencsésnek!

Nyammm írta...

Sok-sok boldog évet még a bloggal együtt:)

Selectfood írta...

Nagyon szépen köszönöm a köszöntést, s hogy játszottatok, és hogy itt vagytok, visszajártok! :)

anna írta...

szia, megettem az utolso kenyerket, aztan gondoltam, csak utana nezek ide hogy nyertem-e. latom sajnos nem, de igy a sutotokossel a hasamban feleannyira se zavar +_+ boldog blogszulinapot! anna

Erdokóstoló írta...

További sok finomságot Neked (és nekünk) itt a blogon! A narancsos krémes isteni lehet. Én sajnos nagyon ritkán jutok hozzá biocitromhoz, narancshoz még ritkábban. Az egyik nagy áruházláncban szoktam venni. Az újabb narancsforrás megosztását így nagyon köszönöm!