2013-06-08

Csokimázba burkolt mézes-pisztáciaolajos kocka


Ritkábban sütök édességet az utóbbi időben, mert ilyenkor szívesebben fogyasztjuk a friss gyümölcsöket nyersen, vagy friss fagyi formájában. Bár fagylaltgépem még nincsen, de van egy remek kis eszközöm, aminek a segítségével fagyasztott gyümölcsből és jégkása állagú zsírszegény tejből kitűnő fagyit lehet készíteni. Annyi hátránya van csak, hogy közvetlenül fogyasztás előtt kell elkészíteni, és jól meg kell tudni saccolni, hogy mennyi fogy el, mert nem lehet újra lefagyasztani.

Na de inkább rátérek a sütire. Valamilyen csokis kockát képzeltem el még a múlt hét végén; tojások, maradék pisztáciaolaj és méz felhasználásával. Nem akartam sokat bíbelődni vele, tényleg csak valami rém egyszerű dolog elkészítésére volt módom. Kevertem-kavartam, így készült el ez a süti.

Ami a tésztáját illeti, elég masszív, nem esik szét. Nagyszerűen vágható, szerintem érdemes lehet megtölteni valamilyen krémmel vagy habbal, de így is, ahogy van, megállja a helyét. Vagy egy nagy kanál finom házi fagyival.


Hozzávalók

a süteményhez
8 db (360 g) tojás
80 g pisztáciaolaj (ennek híján olvasztott vaj)
125 g repceméz
13 g foszfátmentes sütőpor
290 g világos búzaliszt
2 rúd vanília kikapart magjai

a csokimázhoz
70 g cukrozatlan kakaópor
40 g sovány tejpor
100 g repceméz
6 g méhviasz
2,75 dl víz (nálam ez 11 kis kupica)


Elkészítés

1 Gépi habverővel keverjük krémesre a tojásokat a pisztáciaolajjal és a mézzel. Dolgozzuk bele a vaníliarudak magjait is, majd az előzőleg összekevert sütőporos lisztet.
2 Öntsük egy megfelelő méretű és igény szerinti formájú sütőformába és 155°C-os sütőben süssük készre fél óra alatt, a középső rácson. (Én szilikon formában sütöttem, de ha a sütőedény megkívánja, akkor vajazzuk is ki természetesen.) A pisztáciaolaj miatt ne süssük magasabb hőmérsékleten.
3 Ha megsült, rácson hűtsük ki, és szeleteljük fel.
4 A csokoládémázhoz vízgőz fölött olvasszuk meg a repcemézet és a méhviaszt, majd oldjuk fel benne a tej- és a kakaóport. Apránként öntsük hozzá a vizet, és addig főzzük, míg eléri a megfelelő állagot.
5 Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd két villa segítségével forgassuk bele a kockákat. Helyezzük őket rácsra, míg megszilárdul rajtuk a máz.
Nálam a egy picit ragadós lett, de szerintem valamivel kevesebb víz hozzáadásával ezen lehet javítani.


Tipp: Díszitsük a sütik tetejét apró aszalt gyümölcsökkel, kakaóbabtörettel, kókuszreszelékkel vagy stílusosan pisztáciával.
Vagy forgassuk kókuszreszelékbe.

4 megjegyzés:

teller-cake írta...

Nagyon guszta és különleges ez az édesség, ahogyan az egész blogod is az, gratulálok hozzá! :)
Az általad indított "Fő az egészség!" játék révén jutottam el ide és lenne egy kérdésem is: össze vannak-e gyűjtve valahol a logó alatt elkészített művek, mert nagyon tetszik a téma és kíváncsi lennék a többiek ételeire, édességeire is.

Selectfood írta...

Szia teller-cake!

Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy! Örülök, hogy idetaláltál. :)

Hű, nagyon egészséges répatortát rittyentettél a játékra, nagyon tetszik!
Sajnos nincsenek összegyűjtve. Még az elején elkezdtem gyűjteni őket egy aloldalra, de néhány recept után megszakadt ez az egész, nem volt folytatás, nem lett népszerű a dolog, ezért nem láttam értelmét egy külön aloldal fenntartásának. Akkoriban véges is volt itt a bloggeren a lehetséges aloldalak száma (10 db), és inkább másra használtam fel őket.

Most viszont úgy látom, hogy már több aloldal szerkesztésére van lehetőség. Meglepett, és nagy örömmel vettem, hogy a Sünis kanál blog által újraélesztett mozgalom most sokkal népszerűbb, mint elsőre.
Most már tényleg nem lenne rossz egy gyűjtemény belőle. ;)

Időpontot nem tudok ígérni, de valamikor megpróbálom összeállítani. Vagy esetleg lenne hozzá kedved és időd, teller-cake? ;)

teller-cake írta...

Nagyon szívesen segítek Neked ha tudok, csak írd meg, hogy miben! Kár lenne szétszórva hagyni ezeket a remek recepteket. Ha igent mondasz, elkezdem majd összegyűjteni a linkeket, hogy könnyebb dolgod legyen. Szép vasárnapot Neked! :)
Zsuzsa:)

Selectfood írta...

Köszönöm, Zsuzsa! Írok e-mailt.