2010-04-16

Medvehagymás-tőkehalas lasagne



Hozzávalók

550 g előkészített tőkehal
200 g julienne-re vágott sárgarépa
650 g medvehagyma (a 2 perces forró „vízfürdő” után mérve)
350 g lasagne tészta
100 g finomra darált vöröshagyma és 3 gerezd fokhagyma
tengeri só
frissen őrölt bors
frissen reszelt parmezán
besamelmártás
Ezúttal 1,2l tej, 170g liszt, 150g vaj, szerecsendió (só) felhasznával.
1l tejjel is elegendő a mártás.

A tőkehallal kapcsolatban:
Mivel én sóban szárított, majd vízben kiáztatott tőkehalat használok, ezért ahhoz hogy ki tudjam szálkázni és kisebb darabokra szedni, elő kell főznöm ami néhány percet vesz csak igénybe.
A nyers halnál nem érezhető rendesen, hogy az áztatás után mennyire maradt sós, csak elkészítve jön igazán ki a sós íz, így legtöbbször eléggé (de ritkán túlságosan is) sós marad a hal alapanyagom ezért egyáltalán nem szoktam külön sózni a belőle készülő ételt.
Készítsük bátran simán fagyasztott tőkehalból de használjunk sót -csakis tengerit- az elkészítéséhez.
Ezenkívül az itthon kapható tőkehallal általában filé formájában találkozhatunk, ezt ritkán kell csak szálkázni, de ha mégis akkor is egyszerű mert nincsen túl sok szálkája és nem is hajszálvékonyak mint például amilyen a pontyé.




Elkészítés

I. verzió

1 A tőkehalat daraboljuk kisebb, nagyjából 1-2 cm-es darabokra. Ha szükséges akkor főzzük is elő.

2 A medvehagymát főzzük elő annyira, hogy összeessenek a levelek, majd csepegtessük le.

3 Készítsük elő a besamelmártást, amit szerecsendióval (és ha a hal nem sós, akkor sóval is) ízesítsünk.
Röviden: A vajat olvasszuk meg egy hőálló tálban, szórjuk rá a lisztet, keverjük addig míg teljesen elválik az edény falától és sima lesz. Tűzről levéve adjunk hozzá egy kevés tejet, keverjük vele simára. Ismételjük meg néhányszor és közben tegyük vissza közepes lángra. Folytonos kevergetés mellett, apránként adagoljuk hozzá az összes tejet.
Ha esetleg csomós maradna, akkor botmixerrel könnyen lehet rajta segíteteni.

4 A vöröshagymát, fokhagymát aprítógépben aprítsuk finomra, a sárgarépát pedig vágjuk julienne-re.

5 Futtassuk meg a hagymákat egy kevés olívaolajon. Dobjuk rá a halat, dolgozzuk össze, süssük együtt néhány percig. Ízesítsük a borssal és ha kell, akkor sózzuk is meg.

6 Ezzel meg is van a neheze, már csak össze kell állítanunk a lasagnét. Egy jénait (az enyém 25x35 cm-es) vékonyan kenjunk ki olívaolajjal, fektessük le az 1. réteg lasagne tésztát erre jön a medvehagyma, majd a répa, hal, végül a besamel. Ismét tészta következik és folytassuk addig míg el nem fogynak az alapanyagok. Az egyém 3 rétegű lett, de edényforma válogatja.
Legfelülre tészta kerül, csak besamellel megkenve és parmezánnal megreszelve.

7 Süssük a sütő középső fokozatán, 180°-on, lefedés nélkül kb. 40 percig vagy míg a tészta „al dente” lesz és szépen megpirul a teteje.



Tipp: Akinek nem áll rendelkezésére ekkora medvehagyma mennység, helyettesítse egy részét spenóttal, de akár csak spenóttal is készülhet, de olyankor használjunk hozzá még több fokhagymát!


II. verzió

Sütőtökös-medvehagymás tőkehal lasagne

Januárban is elkészítettem egy kevés változtatással. Annyiban tér csak el a fenti verziótól, hogy sárgarépa helyett sütőtököt használtam, a blansírozott medvehagymát pedig a fagyasztóból vettem elő, ezért kiolvadás után először durvára felaprítottam, majd egy kevés olívaolajon a fokhagymagerezdekkel együtt összepároltam.
Ezt egy nagy tálban összekevertem a laskáira szedett szálkamentes tőkehallal és a besamellel. Fehérborssal és szerecsendióval ízesítettem, és ezzel a mixszel rétegeztem a lasagnét.
Tetejét olívaolajas vízzel permeteztem, és az elmaradhatatlan parmezánnal is megreszeltem.

Állítom, hogy ez még az előzőnél is jobb lett. De tényleg!

Nincsenek megjegyzések: