2010-05-17

VKF! 34. - Hamis tandoori pulyka

Azért hamis, mert nem Tandoorban, azaz földbe süllyesztett henger alakú agyagkemencében készült és nem is nyárson sült, de a fűszerezése miatt mégis „tandoori”.  Próbáltam autentikusan összeállítani, és mivel csak pozitív visszajelzéseket kaptam az étel fogyasztóitól ezért merem állítani, hogy jól sikerült. :-)



Többféle afridiziákumként (is) ismert fűszerből áll össze a keverék, igy Aphorodité asztalán is méltó helyet foglalhat el, és talán még belefér Duende 34.VKF! kiírásának a végére is.
Főként csirkéből készítik Indiában, de nálam most pulykamell volt kéznél és az esőzés miatt a szabadtéri grillezés amúgy is elmaradt.

Számtalan variáció létezik erre a receptre is, ezért ki-ki eldöntheti, hogy melyiket szereti leginkább.

A recept hozzávalói
fűszerkeverék
kurkuma
koriandermag
gyömbérpor
paprikapor
cayenne-i bors
chili
fekete bors
barna kardamom
fahéj (por vagy rúd)
szegfűszeg
szerecsendió
mentapor
római kömény
fokhagyma
mangópor (ez kimaradt, sajnos nem tudtam beszerezni)
tengeri só
néhány csepp méz

natúr joghurt
vaj

A rózsaszínes-pirosas színvilággal próbálkoztam és önszorgalomból, természetes ételszínező gyanánt egy kis céklaport is kevertem a páchoz. Nem érződött ki az íze és piros sem lett az étel tőle, mivel a kurkuma teljesen elnyomta azt, de nem baj, mert az ízkombináció remekül összeállt!


Elkészítés

1 A fűszereket egy mozsárban összetörtem, natúr joghurttal kikevertem és ebbe a keverékbe pácoltam a húst. Érdemes fogyasztás előtt néhány órával már bepácolni, vagy akár már egy nappal korábban is.
2 Egy serpenyőben, vajon megsütöttem a húst, párolt jázmin rizzsel körítettem.

Megjegyzés:
A gyömbér-, fokhagyma-, mentapor helyett frisset is használhatunk, sőt!
Sütés közben egy pár csepp méz is került a húsra azért, mert a felhasznált joghurt eléggé savanykás volt, de joghurtja válogatja, nem feltétlenül kell bele.

És hogy mi  köze van Aphoroditéhez? A tüzes chilinek, az elbűvölő fahéjnak, a bódító szerecsendiónak, az üdítő gyömbérnek, a potenciális koriandernek, az energizáló fokhagymának, az élénkítő kardamomnak, az édes méznek és a gyönyörű kurkumának is afrodiziákumi hatást tulajdonítanak.

Mindezek az emberi szervezetet javító, természetes egészségmegőrzők, amelyek valamilyen formában jótékony hatásukat fejtik ki  ránk, érdemes fogyaszatni, beiktatni őket a mindennapi életünkbe.


Infók:
Tandoor a Wikipédián. (en)
Indiai ízek Terebessen.

1 megjegyzés:

Aniko írta...

Szia!Orulok hogy meglàtogattàl!
E'rdekes ez a recept, tetszik hogy ennyi fuszer van benne!
Ciao!
Aniko