2010-07-09

Nutella, vagyis csokoládés mogyorókrém házilag

Ezt a házi „Nutellát” most földimogyoróból állítottam össze, és teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeimet!
Nem is nagy ördöngösség az elkészítése.



Hozzávalók

170 g sótlan földimogyoró / vagy európai mogyoró
30 g nádcukor (por)
2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
1 ek (de max. 2 ek) mogyoróolaj
1/2 rúd vanília kikapart belseje
100 g 70%-os étcsokoládé


Elkészítés

1 Az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
2 Most a mogyorólisztet állítsuk elő: A mogyorót 200°-os sütőben 15 perc alatt pörköljük meg, majd egy konyharuhába téve dörzsöljük le a héjait. Ha már eleve hámozott pörkölt mogyorót használunk, akkor természetesen el lehet tekinteni ettől a művelettől.
3 Aprírógépben vagy egy kávédarálóban őröljük egészen finomra, lisztszerűvé a mogyorót.
4 Végül keverjünk jól össze minden hozzávalót és tároljuk szobahőmérsékleten.

Megjegyzés: Azt nem tudom, hogy mennyi ideig tartható el így, én másnap már fel is  használtam croissant-ok megtöltésére.





Tipp: Esetleg tejcsokoládéval is készülhet, vagy egy picivel több cukorral, én személy szerint törekszem a nem túlzott cukorbevitelre.

4 megjegyzés:

timus írta...

wow, nagy vagy! Ez eddig eszembe sem jutott! :) Ki lesz próbálva mindenképp.

Selectfood írta...

Érdemes is! :)
Boltit már régóta nem vettem, ezután meg pláne nem fogok!

Beastie írta...

Ez egy harmadik verzió, én egy kicsit főzögetőset próbáltam ki, de annak a tej-vaj tartalma miatt záros a szavatossága . Köszi a receptet

Selectfood írta...

Ezt akkor feltétlenül ki kell próbálnod! Én most törökmogyoróval készülök elkészíteni.