2010-09-02

Ezékiel lepénykenyere üde nyárias töltelékkel



Nyári ízekkel, egy könnyű ebéd vagy vacsora gyanánt érdemes megkóstolni ezt a friss és párolt zöldségekkel töltött, joghurtöntettel meglocsolt, ízletes lepénykenyeret.

Egy bioboltban találtam erre a lisztkeverékre, amely teljes kiőrlésű búza-, árpa-, tönköly-, bab-, lencse-, és köleslisztből áll össze, és nekünk nagyon bejött. (egyébként Natura termék)
Mennyiségi útmutató nincs a zacskóján, én kikevertem a saját verziómat, a palacsintánál sűrűbb masszát. Kontakt grillsütőben vagy hagyományos sütőben javasolt az elkészítése, én ezzel szemben egy teflon serpenyőben sütöttem, mivel szerettem volna megtölteni.
Elég kemény a tésztája, viszonylag könnyen törik.

Hozzávalók
a lepénykenyérhez 
(nekem 4 db lett belőle)
250 g lisztkeverék
0,5 dl olívaolaj
3 dl víz
tengeri só

a töltelékhez
párolt zöldbab, piros húsú paprika, paradicsom, csemegekukorica, uborka vagy ízlés szerinti zöldségek
sült csirkemell vagy valamilyen sült hús maradék (opcionális)

öntethez
natúr joghurt és/vagy kefir
csipet cayenne-i bors
zöldfűszerek: rozmaring, kakukkfű, curry, oregánó, izsóp, snidling


Elkészítés

1 A kenyérhez keverjük ki a hozzávalókat és süssük meg palacsintasütőben. (Vagy sütőben, és akkor a kerüljön rá feltétként a töltelék.)
Nem terül szét a massza olyan könnyen mint a palacsinta, nekem egy fa lapáttal rá kellett segítenem.

2 A zöldségeket készítsük elő: daraboljuk fel apróra a paradicsomot, paprikát, és az uborkát. A kukoricát, zöldbabot pároljuk meg.

3 Az öntethez ízesítsük a joghurtot a cayenne-i borssal és a zöldfűszerekkel.
Én 2 személyre 150 g joghurtot használtam.

Tálaljuk a lepényt sok-sok zöldséggel, - amit kiegészíthetünk sült hússal is - az öntettel meglocsolva.

Nincsenek megjegyzések: