2010-03-14

Portugál „Isten kenyere” avagy Pão de Deus


Tulajdonképpen ez egy pihe-puha, illatos kókuszos kalács.

Hozzávalók

a tésztához:
75 dkg liszt (sima+BL80-as fele-fele arányban)
40 g friss élesztő
120 g nádcukor
2 dl langyos tej
1 db bionarancs reszelt héja és leve (kb. 1 dl)
2 db tojás
85 g olvasztott vaj
2 ek kókuszreszelék
a tetejére:
1 db tojás különválasztva
80 g (vagy ízlés szerinti) kókuszreszelék
1 ek nádcukor (por)



Elkészítés

1 Az élesztőt futtassuk meg egy kevés langyos tejben, pici cukorral.
2 A liszttel keverjük el a cukrot és a kókuszteszeléket, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, vajat, narancshéjat, végül a tojásokat. Gyúrjuk meg a tésztát, annyi narancslevet hozzáadagolva amennyit felvesz, de ne legyen ragadós.
3 Kelesszük 1 órán keresztül langyos helyen, lefedve.
4 Gyúrjuk át a tésztát, formázzunk egy nagy vagy több kis cipót, tegyük egy kerek formába, s ismét kelesszük 30 percen át.
5 Mikor megkelt, óvatosan kenjük le a tetejét a tojássárgájával, második rétegként pedig a felvert tojásfehérjével elkevert cukros kókuszreszeléket osszuk el egyenletesen.
6 180º-os sütőben, az alsó fokozaton nagyjából 35 perc alatt süssük meg. Könnyen megég a teteje, ezért érdemes szemmel tartani, esetleg a hőt csökkenteni sütés közben. Tűpróba szükséges!


Megjegyzés: Portugáliában porcukrot is hintenek a tetejére, én ezt nem tettem mert számomra így is elegendően édes.
Helyenként narancslé és narancshéj nélkül készítik. Ha nem tennénk bele, akkor növeljük a tej mennyiségét.

2 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

Ez is egy szuper receptnek tűnik! Úgy látom jobban körül kell néznem nálad. :)

selectfood írta...

:-) Jó böngészést!