2010-03-17

Keksz - bármiből, bármikor, egyszerűen


Keksz. Biscuit. Cookie.



Néhány gondolat a készítésről, ötletek az elkészítéshez:

Kekszet gyakorlatilag „bármiből” készíthetünk, egy kis kreativitással gyorsan össze is dobhatunk. Ami biztosan nem hiányozhat belőle, az valamilyen gabonaféle, ami lehet valamilyen liszt vagy egész magból készült gabonapehely (zab-, búza-, rozs- kukoricapehely) vagy ezeknek a keveréke is. 
Lehet édes vagy sós is. Édesítésként kerülhet bele méz, gyümölcscukor, aprított aszalt gyümölcsök, és/vagy  cukor.
Ha sósat sütünk akkor túrót, sajtot is tehetünk bele.
Tehetünk bele magvakat, mogyorót, mandulát, diót, len- és szezámmagot, napraforgómagot, mákot, (gabona)korpát, kókuszreszeléket ... szóval - csak ismételni tudom magam - tényleg bármit.
Általában zsiradék (vaj, olíva- vagy más olaj) is kerül bele, szerintem nem feltétlenül szükséges az összeállításhoz. Például egy mézes gesztenyemasszával is optimálisan összeáll a massza.
Pihentetni is lehet sütés előtt, de anélkül is megsüthetjük. Nyújtás után kiszúrhatjuk, vagy egyszerűen csak formázzunk kézzel golyókat és lapítsuk össze 2 tenyerünk között. 15-20 perc alatt meg is sül.
Mindenképpen említést szeretnék tenni a fűszerezésről is. Édes kekszhez: fahéj, kardamom, szegfűszeg, ánizs, vanília, gyömbér..., sós kekszhez: kömény, különféle borsok, oregánó, bazsalikom, rozmaring, hogy csak néhányat említsek. Persze ez sem kötelező. :)
Arányokat nem tartok fontosnak, a lényeg, hogy kellőképpen összeálljon a massza és meg lehessen formázni.
Színezhetjük is a tésztát pl.: homoktövisporral, málna- vagy más piros színű szörppel, zöldtea porral (matcha)...
Csokoládéba vagy cukormázba is márthatjuk, lekvárral vagy valamilyen kedvenc krémünkkel is összeragaszthatunk 2-2 korongot.

 Egyszóval tengernyi lehetőség, végtelen a variációk sora.

A kekszről általában, az eredetéről, fogyasztási szokásokról többek között a Házipatikán vagy Wikipédián is olvashatunk.

Amit a napokban készítettem:


Hozzávalók

130 g vegyes müzli (gabonapelyhek és aszalt gyümölcsök keveréke)
100 g natúr földimogyoró
115 g 100%-os gesztenyemassza
60 g méz
60 g tejes kiőrlésű tönkölyliszt
5 g sütőpor (el is hagyható)
késhegynyi fahéj és kardamom
2 ek instant kávé- vagy koffeinmentes kávépor
25 g sűrített tej
kb. 15 g tej


Elkészítés

A müzlit és a mogyorót gépben összeaprítottam. Minden hozzávaló felhasználásával összeállítottam az alapot, golyókat formáztam, tenyeremben összelapítottam, kivajazott-lisztezett tepsibe 180º-on 18 perc alatt megsütöttem.

Jó kísérletezést!

Nincsenek megjegyzések: