2010-03-10

Gesztenye brûlée

Szepykének külön köszönöm a "szolgálati közlemény" című bejegyzését, ugyanis ezáltal sikerült beszereznem a szakácsfáklyát, a régóta áhított felfújtas tálkákat és egyéb nélkülözhetetlen konyhai eszközöket!

Kiolvasztott gesztenyemasszám pedig éppen vot, így nem kellett sokat gondolkoznom a tálkák és a fáklya felavatásán sem, s az eredmény:




Hozzávalók:
300 g áttört 100%-os gesztenyepüré
A gesztenyepüré készítése házilag, egy korábbi bejegyzésemben itt.
1 ek nádcukor
4 db tojássárgája
2 dl tejszín
nádcukor a tetejére
1-2 db érett vérnarancs
1 csipet őrölt kardamom
1 csipet őrölt fahéj
1/2 dl brandy
Továbbá tehetünk a közepébe 6 kocka 72%-os étcsokoládé és 2 ek kávés krémlikőr keverékét.


Elkészítés

1 Gépi vagy kézi habverővel keverjük habosra a tojásságáját és a porcukrot.
2 Gőz fölött kezdjük el hevíteni majd öntsük hozzá a tejszínt is, és melegítsük forráspontig, de ne hagyjuk forrni. Az áttört gesztenyemasszát is adjuk hozzá folytonos kevergetés mellett.  Teljesen sima, krémes masszát kell kapjunk.
3 Osszuk el felfújtas tálkákba, sorakoztassuk őket egy magasfalú tepsibe, 3/4 részig öntsük fel meleg vízzel és toljuk 190º-os sütőbe 25-30 percre.
4 Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tároljuk, ill. hűtsük be. Tálalás előtt szórjunk a tetejére nádcukrot és  olvasszuk meg rajta szakácsfáklyával.
5 A fahéjjal, kardamommal elkevert brandybe áztatott, kisebb cikekre vágott hámozott vérnarancsot szervírozzuk a brûlée mellé.



Megjegyzés: Hidegen fogyasztandó, de langyosan sem rossz. :)
A közepébe tettem krémlikőrrel olvasztott étcsokoládét ami csak a langyos fogyasztás esetén élvezhető, a hűtőben természetesen keménnyé szilárdul. Legközelebb krémes étcsokival fogom tölteni, vagy inkább valamilyen kávés töltelékkel, de "simán" is tökéletesen megállja a helyét.
Ha cukrozatlan tejszínt használunk akkor nem árt egy kicsit édesíteni cukor vagy akár fruktóz formájában.

Nincsenek megjegyzések: