2010-03-11

Zabpelyhes buci



Hozzávalók

70 dkg BL80-as fehér búzaliszt
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
20 dkg teljes kiőrlésű zabpehely
450 g natúr joghurt
150 g kefír
25 g friss élesztő
2 dl meleg víz

1 tk nádcukor
4 ek szezámmagolaj


Elkészítés

1. 2 ek-nyi jogrutba keverek egy kis forró vizet, a cukrot is hozzáadom, az élesztőt megfuttatom benne.
2. Tésztát gyúrok az összes hozzávalóból, ha nagyon ragad akkor adok még hozzá egy kis lisztet, ha esetleg száraz lenne, akkor még egy kis meleg vizet.
3. 1-2 órán keresztül langyos helyen kelesztem.
4. Bucikat vagy zsemléket formázok a tésztából, kellő távolságra egymástól egy kivajazott-lisztezett tepsibe teszem őket, lekenem vízzel, ízlés szerint megszórom magokkal, (mák, szezám, len...) vagy zabpehellyel. 40º-os sütőben 20 percig kelesztem, majd 190º-on 25-30 perc alatt megsütöm.

Megjegyzés: A zabpelyhes bucira Lillánál lettem figyelmes, kissé átalakítva sütöttem meg. Puha, könnyű bucik lettek.

Tipp: Csak joghurttal vagy csak kefirrel is készülhet.  Nagyon jó felhasználása lehet akár a túlzott mennyiségű házilag készített kefirnek, joghurtnak.

Nincsenek megjegyzések: