2010-03-14

Aszalt paradicsomos kenyértésztában sült spenótos tőkehal


Az alábbi kenyértészta nagyon finom, jó állagú, süssük bátran kedvünk szerint zsemlére/bucira formázva önmagában is!

Hozzávalók
a kenyértésztához

90 dkg liszt
1 ek kakukkfű
10 g szárított élesztő
90 g (kb. 1dl) olívaolaj
4,5 dl langyos víz
100 g finomra aprított aszalt paradicsom vagy olajbogyó (esetleg mindkettő)

frissen őrölt színes bors

továbbá
1,2 kg tőkehal
600 g leveles spenót
4 gerezd fokhagyma
1 db tojássárgája a kenéshez
vaj a tepsi kenésehez és liszt a tészta nyújtásához


Elkészítés

1. A kenyértésztához dolgozzuk össze az összes hozzávalót, gyúrjunk belőle tésztát és pihentessük konyharuhával letakarva langyos helyen.
2. Közben 1ek olívaolajon enyhén pirítsuk meg a lapított fokhagymagerezdeket, majd fonnyasszuk meg rajta a spenótleveleket, a végén csepegtessük le róla a felesleges levet.
3. Ha sóban szárított-kiáztatott tőkehalat használunk, akkor dobjuk 1-2percre forró vízbe, hogy könnyen le tudjuk húzni a bőrét és szálkázzuk is ki. Simán fagyasztott tőkehal esetén erre nincs szükség.
4. Nyújtsuk ki a tésztát és vágjuk izlés szerinti méretű kockákra.
5. Halmozzunk spenótot a tésztalapokra, erre kerüljön a lisztbe forgatott tőkehalfilé rá pedig még tegyünk a spenótból. Egy kis borsot is őrölhetünk rá. 
6. Zárjuk le a "batyukat", s helyezzük a kivajazott tepsibe az összeragasztott részükkel lefelé.
7. A tojássárgáját keverjük el egy kis vízzel, kenjük le a batyuk  tetejét, majd toljuk 190º-ra előmelegített sütőbe és kb. 30 perc alatt süssük aranysárgára.

Friss paradicsommal kínáltam.



Megjegyzés: Én a sót teljesen elhagytam a sóban szárított-kiáztatott hal miatt, de így épp megfelelően volt sós az étel.
Ha marad egy kevés a tésztából, süssük meg üresen, úgyis el fog fogyni!
Úgy gondolom, hogy másféle hallal sem lehet rossz a végeredmény. :)

Tipp: Előző nap elkészítve kényelmes megoldás lehet arra az esetre is ha nem otthon étkezünk, kirándulásra, munkahelyre, iskolába magunkkal vihetjük.

2 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Ez nagyon finom lehet, ki fogom próbálni!

selectfood írta...

Remélem, hogy ízleni fog!