2010-09-07

Fokhagymás nyúlpaprikás csupasz krumplis nudlival


A paprikás ugyanúgy készül mint a pörkölt, csak a végén tejföllel be van sűrítve.
A köretnek elég nagy a választék (nokedli, tészta, rizs, tarhonya...) én most mégis egy lágy "csupasz" nudlit választottam mellé és igen jó párost alkottak együtt.


Hozzávalók

1 db házinyúl megtisztítva, feldarabolva
fél fej fokhagyma finomra aprítva
kevés (1 csapott evőkanál) libazsír
3 db kisebb vöröshagyma felaprítva
225 g 20%-os tejföl
1 evőkanál kukoricakeményítő
édesnemes pirospaprika (por)
tengeri só
frissen őrölt fehér bors
1 mokkáskanál köménymag
1-2 db paradicsom
1 dl száraz vörösbor
kb. 1/2 l víz

600 g krumpli
kb. 100 g vagy ízlés szerint búzaliszt 
finom tengeri só

Elkészítés:

1 Tegyük egy nagyobb lábasba hagymákat és kevés zsiradékon üvegesítsük meg. A tűzről levéve hintsük meg bőven pirospaprikával, keverjük jól össze, majd tegyük bele a húsokat, (tűzre visszatéve) és időnként megkeverve süssünk addig, míg kezd kifehéredni, majd öntsük fel a borral.
Dobjuk bele a kettévágott paradicsomot, a köménymagokat, sózzuk és borsozzuk meg. Öntsük fel a vízzel is, majd forrás után, közepes hőfokon fedő alatt főzzük tovább.

2 Ezalatt, főzzük meg héjában a burgonyát és ha kissé már kihűlt, akkor hámozzuk meg, majd krumplinyomón nyomjuk át 2-szer, sózzuk meg egy kicsit, és a lisztet hozzáadva gyúrjuk belőle lágy tésztát.

3 Mikor a hús már megfelelően puha, keverjük simára az étkezési keményítőt a tejföllel és egy merőkanálnyi főzőlével, és ezt a keveréket öntsük a húshoz. Rottyantsuk össze, keverjük meg párszor míg besűrűsödik.
Vegyük le a tűzről és tegyük félre míg a nudlik elkészülnek.

4 Lisztes kézzel formázzunk 2-2 cm-es, ujjnyi vastag nudlikat, majd forrásban lévő vízbe dobálva főzzük meg őket.Vigyázzunk, mert könnyen összeragadnak!
Pillanatok alatt feljönnek a víz felszínére, de azért egy főzőkanállal érdemes rásegíteni, hogy le ne ragadjanak.



Megjegyzés: Belisztezett gyúródeszkán is ki lehet nyújtani, illetve feldarabolni a tésztát, csináljuk úgy, ahogy egyszerűbb. 
A krumlis nudlit általában pirított zsemlemorzsába forgatják és legtöbbször lekvárral fogyasztják, én azonban a nyúlpaprikás mellé jobbnak láttam csupaszon hagyni.

Nincsenek megjegyzések: