2010-10-29

Rendhagyó Francesinha

Francesinha: emeletes szendvics, amely egyenesen Portóról érkezik az asztalunkra, sült burgonyával és egy igen pikáns sörös szósszal körítve.





Ez a Francesinha abban más az eredeti társától, hogy a felhasznált alapanyagokat lecseréltem, illetve máshogy készítettem el őket, és mivel úgy általában nem rajongok a virsliért, azt ki is hagytam belőle.



Hozzávalók

a szendvicshez
8 szelet kenyér (legjobb a formakenyér, ami lehetőleg legyen teljes kőrlésű, magvas)
natúr, hagyományosan érlelt Pármai sonka (én szendvicsenként 3-3 előre szeletelt sonkát használtam)
4-8 vékony szelet vörös cheddar sajt
14 vékony szelet vastag kolbász vagy szalámi (lehetőleg minél soványabb legyen)
az enyém most egy portugál vörösboros vastag kolbász volt
4 szelet sertéshús
tengeri
frissen őrölt fekete bors
olívaolaj
4 db friss tojás

a szószhoz
Ez a mennyiség  kb. 4 adagnak felel meg, ami ha nem fogyna el, fagyasszuk le nyugodtan, vagy javaslom, hogy készítsünk belőle kevesebbet.
2 dl világos sör
2 dl sűrű, natúr paradicsomszósz
25 ml vörös Portói tawny bor
1,5 dl húslevesalaplé
20-25 g étkezési keményítő
7 g vaj
75 ml sovány tej
tengeri só
chili
1-2 db babérlevél

sütni való burgonya ízlés szerint

Elkészítés

1 A burgonyát megtisztítás után - héjastól vagy meghámozva - vagdaljuk vastagabb félhold alakúra. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe szárazon és süssük puhára forró sütőben.

2 A szósz elkészítéséhez egy kevés tejben oldjuk fel az étkezési keményítőt, majd minden hozzávalót öntsünk össze egy kisebb fazékba. Forraljuk össze, utána vegyük lejjebb a hőfokot és kevergessük addig, amíg besűrűsödik.

3 A kolbászt és a sonkát pirítsuk meg kissé egy wokban. A sertéshúst sózzuk-borsozzuk, és egy kevés olívaolajon süssük ki.

4 Mialatt felépítjük a szendvicseket, tegyünk fel forrni enyhén ecetes vizet a tojásoknak. Kenyérpirítóban pirítsuk meg a kenyérszeleteket.
Tegyünk a tányérok aljába 1-1 szelet kenyeret, rá a sonkát, sajtot, néhány szelet kolbászt vagy szalámit, majd pedig a hússzeleteket is. Erre jönnek ismét a kenyérszeletek.
Közben posírozzuk  a tojásokat. Legegyszerűbb, ha egy kistányérra vagy egy merőkanálba ütjük fel a tojásokat, és abból csusszantjuk bele a forrásban lévő vízbe. 1,5-2 percre van szükség, hogy a sárgák még lágyak maradjanak.

5 Tálaláskor tegyünk sült burgonyát a Francesinha köré, majd öntsünk nyakon a sörös szósszal. A szendvicsek tetejére a posírozott tojások kerülnek, amelyekre kerülhet még egy-egy  bónusz  sajtszelet is.

Jól behűtött sörrel fogyasztva az igazi!

Megjegyzés: Az eredeti Francesinha verzió itt található.
Ha nem sikerül igazán friss tojást beszereznünk, akkor egyszerűbb tükörtojásnak elkészíteni.

Nincsenek megjegyzések: