2010-11-17

Diós-birsalmás, burgonyával sült karfiol


Ezt a köretet grillezett lazacszelet mellé találtam ki. A párolt karfiol burgonyával keverve volt az alap elképzelésem, a készítés közben pedig jött magától a többi.
Pár napja megmaradt egy kevés darált dióm, és birsalmalekvárt is készítettem a napokban. A karfiolhoz kevertem a dióból és eszembe jutott, hogy a dióhoz pedig iszonyúan jól  illik a birsalma. Gondoltam, hogy a karfiol sem fogja bánni.

És igazam lett! Isteni köret kerekedett belőlük, a Férjem szerint vadhúsok mellé is kiváló lehet. Legközelebb kipróbáljuk azzal is.
Volt egy kedves vendégünk is ebédre, neki is nagyon bejöttek az ízek, szerinte pedig valamilyen fehér hússal együtt sütve is ki kellene próbálni.
Ezek után úgy gondolom, hogy ez egy sokoldalú köret lett, amivel érdemes kísérletezni.

A birsalmalekvárról annyit, hogy 2 kg birsalmához kb. 200 g nádcukrot használtam fel. Összefőztem, turmixoltam, és üvegtálkákba raktam, most hűtőben tárolom. Igazán sűrű az állaga, olyan amiben megáll a kanál, de nem szilárd, nem lehet szeletelni mint a birsalmasajtot.
Egyébként így, kevés cukorral készítem az összes lekváramat. Epret, sárgabarackot, faepret, meggyet, szilvát... Apropó, szilvát csak magában is tettem el idén, gondoltam, hogyha a paradicsompüré is tökéletesenn eláll tartósítószer nélkül, akkor a szilvapüré miért ne tenné? 3 hónap elteltével még jók. :-)
Főzés, turmixolás után kis üvegekbe teszem a lekvárokat, 10 percre fejre állítom őket, hogy vákum keletkezzen, és 2 napig hagyom szárazdunsztban kihűlni.
Ez a módszer nekem eddig bevált.

És akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók

500 g karfiol rózsáira szedve és apróra vágva a szárával együtt
500 g burgonya apró kockákra vágva
2 dl 20%-os főzőtejszín
1 db vöröshagyma felaprítva kevés olívaolajon megpárolva
1 db tojás
50 g őrölt dió + még egy kevés a tetejére
200 g birsalmalekvár
Fűszerek: frissen őrölt fehér bors, tengeri só, őrölt szerecsendió szolidan ízesítve

Elkészítése könnyű. Enyhén sós vízben pároljuk meg közepesen a karfiolt a burgonyával együtt, szűrjük le, majd ha egy kissé kihűlt, akkor keverjük hozzá a többi hozzávalót is, és finoman ízesítsük.

Tegyük a „pürét” egy jénai tálba, hintsük meg dióval, és 185°-os sütőben, felülről a 2. rácson süssük egy órán keresztül.

Ennyi! Ugye milyen egyszerű?

Nincsenek megjegyzések: