2010-12-13

Részeg nyúl sült kelbimbóval, édesburgonyával




Nagy örömünkre ismét kaptunk nyulat,még egyszer nagyon köszönjük - és ezúttal sörben főztem-sütöttem meg az elsőt. A fogást a kelbimbó és az édesburgonya teszik teljessé.
Talán elég is annyit mondanom róla, hogy a Férjemnek ez a nyulas recept lett az aktuális kedvence.
Csak a főzési és sütési idő miatt tart sokáig elkészíteni, amúgy nem sok munka van vele, időnként kell csak ránézni. Szerintem ideális a karácsonyi asztalra is.

A szulákfélék nemzetségébe tartozó édesburgonyát fogyasszuk bátran, mert béta-karotinban gazdag, a vitaminok közük kiemelkedő a C-vitamin tartalma (15-30 mg/100 g), továbbá B1, B2, B6 és E vitaminok is vannak benne.  A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Az ásványi anyagok közül kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is megtalálhatóak benne.
Energiatartalma 117 kalória / 100 g.
(Bővebb informácó az édesburgonyáról; itt.)


Hozzávalók

1 db házinyúl feldarabolva
2,5 dl világos sör
0,5 l víz vagy zöldségalaplé
olívaolaj
2 ek barna rizsliszt
250 g gomba ízlés szerint lehet gombakeverék is, és a nagyobbakat daraboljuk fel
2 maréknyi gyöngyhagyma
1-2 egész fej fokhagyma
tengeri só
fehér bors
rozmaring
1 szál sárgarépa
2 ek aprított petrezselyem
1 kisebb darabka húsos kolbász, esetleg húsos szalonna

0,5 kg kelbimbó
0,5 kg édesburgonya

Elkészítés

1 Egy serpenyőben hevítsünk fel egy löket olívaolajat, és süssük át rajta a húsokat úgy, hogy kapjanak egy kis színt.
2 Tegyük az összes húst egy nagyobb lábasba a hagymákkal, gombával és a kolbásszal, pitítsuk így együtt 4-5 percig. Híntsük meg a liszttel, forgassuk az egészet jól össze, majd öntsük fel először a sörrel, 1-2 perc után pedig az alaplével/vízzel is.
Tegyük bele a sárgarépát,  petrezselymet, ízesítsük.
3 Közepes hőfokon főzzük lefedve 3/4-1 órán keresztül. Közben karikázzuk fel az édesburgonyát és finoman megsózva, néhány borsónyi vajjal sütőben süssük puhára.
4 Öntsük át az egészet egy jénai tálba, helyezzük el a húsok köré a kelbimbókat, majd 180°-os sütőben, nem lefedve süssük további 30-40 percig, a hústól függően.

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Fincsi lehet, nagyon guszta képek

Selectfood írta...

Köszi Bianka, tényleg finom!