2010-12-15

Csodás pizza


Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ez az eddigi legjobb pizza amit készítettem, mind a pizzatészta alaprecept, mind a feltét miatt. Egy kicsit más mint a korábbi pizzám, ami friss élesztővel készült, ez a mostani pedig szárítottal.

Aki a pizzát szereti annak feltétlenül meg kell kóstolnia, aki pedig nem rajong a pizzáért, annak a véleménye biztosan meg fog változni ha tesz vele egy próbát.









A recept Jamie Oliver Természetesen c. könyvéből adaptálva.

Tonhalas-garnélás pizza mángolddal
Hozzávalók 4 személyre

a pizzatésztához:
500 g búzaliszt (Type 550)
1 csipet tengeri só
7 g szárított élesztő
1 tk nádcukor
3 dl langyos víz

a mángoldos-tengeri gyümölcsös feltéthez:
kb. 175 g friss vagy fagyasztott tonhalfilé (vagy tonhalkonzerv saját levében)
kb. 150 g garnélarák
1/2 üveg házi paradicsomszósz vagy hámozott paradicsomkonzerv (cukormentes)
250 g friss mángold, levelei összetépkedve
1,5-2 egész fej fokhagyma fokhagymanyomón átpréselve
bazsalikom
1 maréknyi friss petrezselyem
1 db kezeletlen biocitrom lereszelt héja
125 g mozzarella
1 db szép nagy, érett paradicsom felkarikázva
frissen őrölt fekete bors
tengeri só

Elkészítés

1 A tésztához oldjuk fel az élesztőt és a cukrot a langyos vízben, öntsük a csipet sóval elkevert lisztre, és gyúrjunk belőle sima tásztát. Nedves ruhával lefedve, meleg helyen kelesszük egy órán keresztül, vagy míg a tészta a duplájára kel.
2 A préselt fokhagymát futtassuk meg egy kis olívaolajon, forgassuk össze néhány perc alatt a garnélákkal, majd tegyük félre.
A tonhalat is süssük át 1-2 perc alatt a serpenyőben.
3 Nyújtsuk ki a tésztát. (Én egy 35×38 cm-es tepsiben sütöttem, de ízlés szerint több kisebb pizzát is lehet belőle formázni.)  A tepsiből túllógott tésztát úgy hajtottam vissza, hogy lágy sajtdarabokat tettem a visszahajtott szélek alá.
A tésztát egyébként érdemes kb. 15 perccel a sütés előtt már kinyújtani.
4 Pakoljuk a feltétet ebben a sorrendben a tésztára:  paradicsomszósz, bazsalikom, tonhal, mángold, petrezselyem, fokhagymás garnéla, bors, kevés só, paradicsom, tépkedett mozzarella, s végül a citromhéj.
5 180°-os sütőben nagyjából 20 perc alatt süssük készre a pizzát - a kisebbek értelemszerűen rövidebb idő alatt elkészülnek.

Nincsenek megjegyzések: