2011-07-03

Főzött rumos gesztenyefagylalt és Heves jeges 43. VKF!


Ez az első főzött fagylaltom. Nem okozott csalódást, éppen ilyennek képzeltem el előzőleg. A vaníliapuding receptje nyomán készítettem Maroni bio gesztenyemasszával. Fagyigép nélkül ugyan, de hála a fagyasztás alatti többszöri átkeverésnek, eléggé krémes lett a végeredmény.
(Akinek van gépe, az azért próbálja ki abban. Szerintem úgy igazán tökéletes lenne!)
A Maroni gesztenyés receptversenyéhez és egyúttal a Reni által kiírt Heves jeges! témájú 43. VKF!-hez is csatlakozom ezzel a fagylalttal.

További gesztenyés receptek: gesztenyepure.hu


Hozzávalók

1 l teljes tej
5 db Spar Natur*pur biotojás sárgája
75 g nádcukor
50 g kukoricakeményítő
2 rúd vanília
250 g Maroni bio-gesztenyepüré (80% bio-szelídgesztenyét és 20% bionádcukrot tartalmaz)
3 kupaknyi Havana Club


Elkészítés

1 Egy kis tejjel keverjük simára a kukoricakeményítőt, tojássárgákat és a nádcukrot.
2 A vaníliarudakat hasítsuk fel, kaparjuk ki a magjait, amit tegyünk a tejbe a rudakkal együtt és tegyük fel főni. Mikor már meleg a tej, de még nem forr, folytonos kevergetés mellett adjuk hozzá az előbbi keveréket. Közepes hőfokon főzzük tovább, de ne hagyjuk forrni. Ahogy sűrűsödik a puding, úgy csökkentsük alatta a hőfokot.
3 Ha a puding már kellőképpen sűrű, vegyük ki belőle a vaníliarudakat és egy fém habverővel keverjük el benne a gesztenyemasszát a rummal együtt, majd lassú tűzön rotyogtassuk még néhány percig.
4 Tegyük félre a pudingot hűlni, utána adagoljuk fagyasztásra alkalmas dobozokba és fagyasszuk le. 1,5-2 óránként egy villával keverjük át a fagylaltot, hogy elkerüljük a szilánkosodást.

Tipp: Jól illik ehhez a fagylalthoz valamilyen piros gyümölcs vagy gyümölcspüré; meggy, ribizli, málna, faeper vagy szamóca is.

Nincsenek megjegyzések: