2011-09-25

Házi ketchup




Miután idén már vagy 70 kg paradicsomot befőztem, eljött az ideje a ketchupfőzésnek is. A receptet hozzá Jamie Oliver: Természetesen c. könyvéből adaptáltam.
Nagyon időigényes, de oly sok más élelmiszerhez hasonlóan a ketchupot is megéri házilag készíteni. Szép piros, gyönyörűen érett paradicsomokat használtam fel, amelyeknek a héja könnyen lehúzható volt, ezért nem is tettem őket előzőleg forró vízbe, így egy picit sikerült lerövidítenem az előkészítési időt.



Hozzávalók

7,25 kg érett paradicsom meghámozva, nagyjából kimagozva, egy nagy edényben kézzel összepasszírozva
250 g lila hagyma felaprítva
1 nagy csokor bazsalikom, levélkék a szárról leválasztva
75 g zellergumó feldarabolva
50 g gyömbér feldarabolva
15 db szegfűszeg
1 ek fekete bors
tengeri só
nagy löttyintésnyi olívaolaj
chili - opcionális
60 ml vörösborecet (ecettől függően mehet bele valamivel kevesebb is)
225 g nádcukor

csavaros tetejű vagy kapcsos üvegek




Elkészítés

1 Egy nagy fazékban pároljuk meg a hagymát, zellert, gyömbért a bazsalikomszárral és a fűszerekkel együtt. Kevergessük míg megpárolódnak a zöldségek.
2 Öntsük fel a paradicsommal, jól keverjük össze, forraljuk fel, majd alacsony-közepes hőfokon főzzük 2 órán keresztül.
3 Vegyük ki a bazsalikomszárakat a püréből, a levélkéket pedig most adjuk hozzá. Főzzük még pár percig, majd vegyük le a tűzről és botmixerrel keverjük simára az egészet. Szűrőn passzírozzuk át kétszer az egészet , hogy teljesen sima állagú pürét kapjunk.
4 Tegyük vissza a tűzre, öntsük bele a vörösborecetet és a cukrot, forraljuk fel, majd lassú tűzön és nem teljesen befedve főzzük addig, amíg kechup állagú pürét nem kapunk. Ez akár még 3-5 órát is igénybe vehet.


Töltsük a ketchupot üvegekbe, a fém csavaros tetejűeket vízszintes helyen állítsuk fejre 10 percre, hogy vákum keletkezzen bennük, majd visszafordítva őket száraz dunsztban hűtsük ki. Felhasználásig tároljuk sötét, hűvös helyen.
A kapcsos tetejű üvegekben lévő ketchupokat én hűtőben tárolom.


Megjegyzés: ebből a mennyiségből kb. 5 l házi ketchup lesz.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Csodaszép képek, és csodaszép színű a ketchup is, Én is készítettem, igajz nem Jamie receptje szerint, hanem erdélyiesen, de nagyon finom lett.

Selectfood írta...

Köszönöm szépen Kati! Nekem most feltett szándékom házi hamburgert és majonézt is készíteni hozzá.