2012-01-01

B. ú. é. k. 2012 és a tepsis kakassült


Először is egészségben, boldogságban, sikerekben, és minden elképzelhető jóban gazdag új évet kívánok kedves olvasóimnak, és az erre tévedő idegeneknek!

Babona ide vagy oda, nálunk az idei első ebéd szárnyas volt. Nem is akármilyen, hanem saját kakas, burgonyával, tepsiben sütve. Az idei telet az oregánó is elég jól bírja kint, így ma abból használtam el egy nagy csokorral. Semmi különleges alapanyagra nincs szükség ehhez a recepthez, mégis ünnepi asztalra kívánkozik. A hétköznapokat pedig könnyen ünnepé varázsolhatjuk vele.

Paradicsomot idén nyáron tettem el először a fagyasztóba kísérleti jelleggel, először egyesével, tálcán fagyasztottam le őket, utána kerültek zacskókba. Megérte kipróbálni még akkor is, ha kiolvasztott állapotában annyira nem élvezhető, de bármilyen ételhez tökéletesen felhasználható, az idényen kívüli műparadicsomok helyett.

Hozzávalók
3-4 személyre 2,2 kg kakasból

1 db konyhakész és feldarabolt kakas (tyúk vagy csirke is jó)
frissen tört színes bors
tengeri só
egy csokor oregánó, levélkéi letépkedve
3-4 ágacska kakukkfű
nagy löttyintésnyi olívaolaj és vörösborecet
5-6 db paradicsom (nálam ilyenkor fagyasztott, de jó a konzerv is)
4 gerezd fokhagyma

enyhén sós vízben, héjában közepesen megfőzött burgonya, meghámozva


Elkészítés

1. A húst kissé sózzuk és borsozzuk meg, hintsük meg a zöldfűszerekkel és fektessük egy tepsibe. Helyezzük el a húsok mellé a fokhagymagerezdeket és a paradicsomokat. Olívaolajat keverjünk össze egy kis vörösborecettel, és locsoljuk meg vele a húsokat.
2. Lefedés nélkül toljuk a tepsit 225°-os sütőbe, a középső fokozaton süssük 45 percig.
3. Alufóliával lazán fedjük be a húsokat, a hőfokot vegyük vissza 190°-ra és süssük még 1,5-2 órán keresztül, vagy míg a hús kellőképpen megpuhul. Időnkén locsoljuk meg a levével.
4. Ezalatt főzzük és hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk nagyobb darabokra.
A sütés utolsó fél órájába tegyük a hús mellé a főtt burgonyát is, és forgassuk jól össze az ízletes szafttal. Lefedés nélkül, félidőben a húsokat meglocsolva fejezzük be a sütést.

Tipp: Fogyasszunk mellé friss salátát vagy ízlés szerint valamilyen zöldséget. Én mangós gyümölcsecettel meglocsolt blansírozott-fagyasztott megvehagymát kínáltam mellé. Isteni volt.

3 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Ó, ez nagyon guszta!
Neked is BUÉK!

Selectfood írta...

Köszi! :)

Bors and Pepper írta...

Én is szárnyast ettem újév napján, anyósom által készített sült pulykacombot gesztenyével! A kakasod is simán lecsúszott volna nekem, pont az én ízvilágom :)