2012-01-06

Datolyás-mandulás töltelékkel töltött sült tyúkcomb, karamellizált almával és ínyenc rizskeverékkel


Tegnap még csak az volt biztos, hogy tyúkcomb lesz ma, de azt, hogy milyen módon készítsem el, csak ebéd előtt találtam ki. Valamilyen arabos ízvilágot szerettem volna összehozni, de nem csak egyszerűen a fűszerkeverékkel. Az eredménnyel szerencsére maximálisan meg is vagyok elégedve, tényleg nagyon jól sikerült ez a mai tyúksült. De simán készülhetett volna kakascombból, vagy csirkecombból is. Az utóbbi előnyére válik, hogy jóval gyorsabban megsül.
A Ras el hanout fűszerkeveréket flatcat által ismertem meg, amit itt is köszönök szépen, nagyon megszerettük. :)
A pisztáciaolajat pedig ma használtam először, és máris a rabjává váltam. Már tudom is, hogy mibe kerül legközelebb!


Hozzávalók
4 személyre

4 db egész, bőrös tyúkcomb (kakas- vagy csirkecomb is jó)
tengeri só
Ras el hanout arab fűszerkeverék; koriander, chili, jamaikai szegfűbors, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér, bors kardamom, paprika, római kömény és kurkuma összeőrléséből előállítható
3 ek pisztáciaolaj
a töltelékhez
45 g tönkölypehely
45 g mandula ízlés szerint chilivel daraszerűre őrölve (még jobb a pisztácia)
1 db egész tojás és 2 db tojássárgája, kb. 50 g
80 g natúr aszalt datolya finomra aprítva
2 ek (16 g) konyak
1 ek narancskivonat
a körethez
3 db (450 g) érett Golden alma apró kockákra vágva, meghámozni nem szükséges
25 g pálma- vagy nádcukor

250-300 g párolt rizskeverék; hosszú szemű, vad-, és camargue rizsből (Spar Prémium)


Elkészítés

1 A töltelékhez keverjük össze a fent megadott hozzávalókat. Óvatosan emeljük meg a tyúkcombokon a bőrt, sózzuk meg kissé, majd hintsük meg őket a fűszerkeverékkel. A tölteléket osszuk négy részre, és töltsük meg vele a combokat.
2 Fektessük őket egy jénai tálba és süssük 15 percig 200°-ra előmelegített sütőben a középső rácson, fedetlenül. Utána vegyük vissza hőfokot 170°-ra, locsoljuk meg egy kis pisztáciaolajjal a húsokat, fedjük be alufóliával és süssük további 2 órán keresztül, vagy míg a hús kellőképpen megpuhul.
3 Míg a hús sül, készítsük el a rizst és a karamellizált almát is.
A pálmacukrot kb. 4 ek vízzel oldjuk fel egy serpenyőben, forgassuk össze vele az almakockákat, s időnként átkeverve süssük a gyümölcsöt aranybarnára. Ha szükséges, öntsünk alá apránként még egy kis vizet.

4 megjegyzés:

flatcat írta...

Nagyon örülök, hogy megkedveltétek! :) Ez az egyik kedvencem, kíváncsian várom, hogy miket sütöl-főzöl még belőle! :)

Selectfood írta...

:D Már többször is használtam, halhoz és csirkemellhez is kipróbáltam, de nem lett belőlük recept. Ez a mai viszont annyira jól sikerült, hogy már a repeta is meg is van belőle rendelve. :)

Alexa Christi írta...

Isteni!:)

Selectfood írta...

Bizony...és még van belőle mára is! :)