2012-05-04

Food Revolution Day itthon is

Magyarországon is élelmiszerforradalom-nap!
Stand up for real food – Szavazz Te is az igazira!

A Food Revolution Day mozgalmat a Jamie Oliver Alapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy inspirálja és ismeretekkel lássa el az embereket annak érdekében, hogy azok a világ minden táján kifejezhessék egyetértésüket és közösen kiállhassanak a valódi, feldolgozatlan ételek, élelmiszerek mellett, aminek következtében csökkenhet a helytelen táplálkozás okozta megbetegedések száma. Ennek a napnak keretében, a világon több tízezer ember fog részt venni olyan rendezvényeken, ahol segítséget és útmutatást kapnak ahhoz, hogy miként lehet megelőzni helyes ételválasztással a táplálkozásuk okozta betegségeket.

Május 19-ig bárki csatlakozhat önkéntesként a Food Revolution Day mozgalomhoz a http://www.foodrevolutionday.com/ oldalon keresztül: szervezhet kisebb összejöveteleket; vacsorapartit vagy pikniket a családjának, barátainak, vagy nagyobbakat; esetleg cégtulajdonosok, éttermek, iskolák, dietetikusok, orvosok, sportközpontok egymással karöltve, a helyi közösség számára ingyenesen elérhető étvágygerjesztő, ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő programokat.
Minden csatlakozott önkéntes azon dolgozik, hogy a helyes étkezéssel, ételválasztással kapcsolatos tudás eljuthasson a családokba, az iskolákba és a munkahelyekre. A Food Revolution mozgalom célja az, hogy az emberek a feldolgozatlan, lehetőleg helyi forrásból származó termékeket válasszák és a fiatal generáció ismét felfedezze a főzés okozta örömöket, lehetőségeket.
Ezzel kapcsolatosan egy petíciót indítottak útnak, amit jelenleg közel 800.000 ember írt alá a világ minden tájáról.

Jelenleg 28 országban, 237 városban 129 nagyobb rendezvény és 251 vacsoraparti kerül megrendezésre a május 19-i Food Revolution Napon, és ez a szám napról napra csak növekszik!

A vacsorapatrik a családnak és a baráti köröknek szóló programok, amelyeken csak feldolgozatlan, lehetőleg helyi alapanyagokból készülhetnek az ételek - míg a rendezvények nagyobb, dietetikusok, orvosok, éttermek, iskolák és sportközpontok által szervezett ingyenes, ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő programok.

Erről a mozgalomról néhány hete értesült az interneten keresztül Povodör Judit, akit lenyűgözött az az összefogás és adni akarás, ami ezt az egész megmozdulást áthatja, s mivel már többször vett részt önkéntes munkákban, most is örömmel jelentkezett a hivatalos amerikai oldalon egy motivációs levél kíséretében, hogy szívesen lenne a budapesti Food Revolution Nagykövet.

Csodával határos módon Judit volt az egyetlen magyar jelentkező, így a gratulációk mellett azt a tanácsot kapta Jamie Oliver kampányának vezetőjétől, hogy önkéntes csapat hiányában ne vállalja magára ezt a nagy feladatot, rendezzen inkább egy Food Revolution Vacsorát a barátai számára. Ezért napokig gondolkodott azon, hogy elvállalja-e ezt a feladatot, de aztán úgy döntött, nincs mit veszíteni - s mivel teljesen azonosulni tudott a mozgalom céljaival, mindenképpen ki szerette volna próbálni magát.

Bár hivatásszerűen nem foglalkozik a gasztronómiával, de nagyon szeret főzni és az adalékanyagoktól mentes, természetes élelmiszerek híve. Ismerősei biztatására egy blogot is indított - ÖkoHybrid néven -, hogy megossza és inspirálja őket, továbbadva a Béky László természetgyógyásztól tanultakat.

Így hát Judit nagy lelkesedéssel és eltökéltséggel vetette bele magát a budapesti programok szervezésébe és már hetek óta szinte minden idejét ennek szentelve igyekszik hírt vinni az ismerőseinek, az éttermeknek és gasztrobloggereknek, hogy ők is csatlakozzanak ehhez a nagyszerű kezdeményezéshez. Első pozitív élménye a Felelős Gasztrohős kis csapatával való megbeszélésen érte, akiket megkeresve azt tapasztalta, hogy támogatókra és lelkes önkéntesekre talált -s akik egy meglepetés programmal fogják majd várni az érdeklődőket május 19-én, a Hősök terén.

Azóta ez a pozitív élménye egyre nő, a kezdeti bizonytalanságok teljesen megszűntek, s a két hete indított projekt lassan beérik.

A mai állapotok szerint május 19-én a Food Revolution Napot Budapesten 10 program keretei között fogjuk megünnepelni :

1. „Food Revolution a Konyhádban” a legelső programok egyike volt. Mivel három hete még nem volt olyan önkéntes, aki a helyet biztosítani tudta volna, ezért Judit gyorsan megoldotta a problémát: minden csatlakozó otthon készíti el a Food Revolution Vacsorát a családjának, így természetesen ehhez a programhoz az ország minden részéről csatlakozhatnak.
A szabály: csak feldolgozatlan, lehetőleg helyi termékekből készülhet az étel. Vagyis a finomított fehér liszt, mesterséges margarinok (vaj rendben van), finomított fehér cukor bizony tiltólistán vannak. A Facebookon keresztül lehet csatlakozni - Judit álma, hogy legyen 1000 ember Magyarországon, akik Food Revolution Menüt készítenek aznap - már 162-en csatlakoztak! :) Ehhez várja Judit olyan gasztrobloggerek jelentkezését, akik szívesen készítenének egy minta FRD Menüt!
 
2. A Goodness Medical Fitness- és Wellness Stúdióban  Food Revolution Day nyílt nap lesz, ahol az odalátogatók egész nap ingyenesen látogathatják a jógaórákat, vehetnek részt dietetikai tanácsadáson, és próbálhatják ki az új X-Body speedtraining gépet is. Ezen kívül ételkóstoló és a fenntartható gazdaságról szóló előadás várja majd az érdeklődőket, amit az  Élő Tisza Egyesület egyik elnökségi tagja, Dr Kelemen Béla tart majd. Akik pedig a jógaórák között fel szeretnének frissülni egy kicsit, a Somerset Teahouse  felajánlásával különleges zöld és fehér teákat kóstolhatnak majd egész nap.

3. Napos Oldal Vegetáriánus Étterem: önkéntesek fognak gyerekekkel szárított gyümölcsökből és magvakból  kókuszgolyókat készíteni, valamint az étterem séfje, Tóth László egy izgalmas workshop keretében készít majd el 3 egyszerű Food Revolution Ételt. Akik pedig kedvet éreznek egy kis főzéshez, elkészíthetik saját „Napraforgókrémjüket” amihez az alapanyagokat és a fűszereket az étterem biztosítja - ezen kívül délután 1-től a környezettudatos ételkészítésről lesz kerekasztal-beszélgetés.

4. A Nyersétel Akadémia két programmal is csatlakozott a rendezvénysorozathoz: május 5-én, szombaton, tanácsadással egybekötött nyílt napot tartanak a budapesti központjukban, valamint május 19-én a 4. kerületi Szűcs Sándor Általános Iskolában egy családi nap keretében tartanak felvilágosító előadásokat. A Szűcs Sándor Általános Iskola igazgatósága nagy örömmel fogadta a Food Revolution Day koncepcióját – példaértékű a többi iskola előtt, hogy ők minden éven rendeznek családi napot, aminek keretében egész napos, az egészséges táplálkozásra és sportra nevelő programok várják a gyerekeket.


5. A Mannatural Ételbár kóstolóval egybekötött tortakészítő workshopot szervez - a nyers étkezés pozitív hatásairól szóló előadással egybekötve.

6. Somerset Teahouse ingyenes kóstoltatással és a teák fajtáiról és azok egészségügyi hatásairól szóló előadással várja majd az érdeklődőket.

7. Az Életkonyha pedig egy gourmet ebédet szervez Noszvajon, s a Food Revolution Day keretében ingyenes előadással kedveskedik majd a résztvevőknek az ehető, vadon termő növényekről, valamint a nyers étkezés szervezetre gyakorolt hatásairól.

8. A Fruccola étterem (Bp. V. ker. Kristóf tér 3.) pedig Food Revolution Utcabállal várja majd az érdeklődő gyerekeket és azok szüleit, akik animátorok vezette programok keretében ismerhetik meg a zöldségeket és a gyümölcsöket. Egy kis programajánló: csukott szemmel való zöldség- és gyümölcskóstolás, gyümölcssaláta készítés, házi gyümölcsjoghurt készítés, kitűző és Fruccola-naptár készítés, vetélkedők és még sok egyéb.

9. Valamint lesz egy nagyobb rendezvény a MoM Rendezvényközpont nagyszínpadán 19-én 11:30-tól délután 4-ig, aminek főszervezője Hadarik Rita gasztroblogger. Itt főzőbemutatók, érdekes előadások, dietetikai tanácsadás, gyerekprogramok és vetélkedők várják majd az érdeklődőket.

10. A napot pedig a Hősök Terén megrendezésre kerülő Food Revolution Day flash mobbal zárnánk, aminek részleteiről és szervezéséről A Felelős Gasztrohősök lelkes csapata gondoskodik majd.

Minden program megtalálható lesz majd térképpel együtt a Food Revolution Hungary Facebook oldalán.
Csatlakozzatok a mozgalomhoz, lájkoljátok az oldalt és az események között nézzétek meg a programokat, néhányra már most lehet jelentkezni!

A szervezők továbbra is várják azon szponzorok jelentkezését, akik szívesen támogatnák a programot, Food Revolution Day önkénteseket a felmerülő költségek fedezésében (szóróanyagok nyomtatása, pólókészítés, hangosítás), valamint olyan fotósok jelentkezését, akik május 19-én segítenének megörökíteni az első budapesti Food Revolution Napot.

A magam részéről mindig szükségesnek tartom az ilyen, a helyes táplálkozásra ösztönző, figyelemfelkeltő összefogásokat. Még mindig nem elég elégszer elmondani, és időről időre felhívni az emberek figyelmét a helyes táplálkozás fontosságára;
  • hogy a helytelen táplálkozásból súlyos betegségek alakulnak ki, és romlik az életszínvonal,
  • hogy megelőzni kell, nem gyógyszerkkel kezelni,
  • hogy a helytelen életmód következtében kialakuló/kialakult túlsúly nem csak az esztétika, hanem a vele járó egészségügyi kockázatokról is szól,
  • vagy hogy el kell olvasni az élelmiszerek címkéin található információkat, és nem csak az ár, hanem az ott feltüntetettek alapján is dönteni. És tudomásul venni, hogy később bizony a gyógyszerek sem lesznek olcsók, a szedésükkel járó mellékhatásokról nem is beszélve.
A témával kapcsolatban van is itt már néhány korábbi bejegyzésem, amiket érdemes elolvasni; az egészségtelen élelmiszerekről, a diéta vagy életmód kérdéséről, vagy éppen a tojáskódok megismeréséről.

Végül, de nem utolsó sorban itt is szeretném kifejezni minden elismerésemet Povodör Juditnak, aki vállalta, hogy egyedül belevág ebbe a cseppet sem könnyű kihívásba!

2 megjegyzés:

Sarolt írta...

Nagyon jó kezdeményezés, már csatlakoztam is, köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem:)

Selectfood írta...

Örülök,hogy csatlakoztál,Naspolya! Készítesz menüajánlót is, ugye? ;)