2012-06-23

Tiramisujégkrém

Amikor a napokban megláttam Praliné Zsuzsi kávés jégkrémeit, rögtön tudtam, hogy muszáj lesz elkészítenem. Mivel nálunk csak valódi kávé van itthon, egy kicsit meg kellett variálnom a receptet. Zsuzsi tanácsára a folyadékba áztattam a kávét. Le is lehet forrázni, de én inkább csak hidegen hagytam állni, a kávéíz így is remekül kioldódott. Köszi Zsuzsi!

A nevet már a férjemtől kapta, mert az első kóstolás után rögtön megkérdezte, hogy „gelado de tiramisù”? Végül is igen, az íz stimmel, csak nincs benne piskóta. Így maradt rajta ez a név.


Hozzávalók

a főzött krémhez
2 dl tejszín
2 dl zsírszegény tej
(vagy 4 dl teljes tej a zsírszegény tej és a tejszín helyett)
4 ek durvára darált szemes kávé
3 db tojássárgája (50 g)
1 db vaníliarúd
35 g Xukor (nyírfacukor)
1 tk étkezési keményítő
2 dl krémes kávélikőr (nekem Sheridan's volt itthon)

a bevonathoz
200 g étcsokoládé (70%-os)
20 g kakaóvaj
kávészemtöret - opcionális, én akartam beletenni, de valahogy kimaradt

Elöljáróban annyit, hogy az itt megadott krémmennyiség az én 1 dl-es űrmértékű jégkrémformáimhoz méretezve 6,5 db jégkrémhez lett elegendő, a többit cseresznyepürével töltöttem meg. A csokoládéburok pedig pontosan elég lett a 8 db jégkrém bevonásához.



Elkészítés

1 A tejet és a tejszínt öntsük össze, keverjük hozzá a tört kávészemeket és hagyuk állni 1-1,5 órán keresztül. A nyári melegben tartsuk hűtőben. Az idő leteltével szűrjük le, a kávét tegyük félre.
2 Tegyük a folyadékot egy kisebb lábosba, adjuk hozzá a tojássárgájat, a vaníliarúd kikapart magjait, a nyírfacukrot és a keményítőt. Kézi habverővel keverjük csomómentesre.
3 Közepes hőfokon, állandó kevergetés mellett főzzük fel a krémet, de közben ne hagyjuk forrni, nehogy kicsapódjon a tojás. Ha megfelelően besűrűsödött, húzzuk félre a hőforrásról és hagyjuk hűlni.
Mikor már szobahőmérsékletű a krém, keverjük hozzá a krémes kávélikőrt is, majd töltsük a jégkrémformákba.
4 Tegyük fagyasztóba. Időnként nézzünk rá a jégkrémekre, és még mielőtt teljesen megszilárdulna, szúrjunk beléjük egy-egy lapos fa pálcikát. Hagyjuk teljesem megfagyni.
5 A bevonathoz vízgőz fölött olvasszuk fel a csokoládét a kakaóvajjal, majd tegyük félre hűlni. Nem kell aggódni, mert a kakaóvaj miatt nem fog megszirárdulni. Ha már rendesen kihűlt, akkor - ha úgy kívánjuk - keverjük bele a leszűrt kávétöretet.
6 A jégkrémeket vegyük ki a formákból és egy kanál segítségével vonjuk be őket a csokoládémázzal.

Nálam az első jégkrémeken azonnal megszilárdult a bevonat, de mire a feléhez értem, már valamelyest megolvadtak, így azokat nem volt olyan egyszerű bevonni. Sikerülni sikerült mind, csak nem lettek olyan szépek, mint a képeken látható példány.
Biztos vagyok benne, hogy ez formafüggő, mert az egyém szilárd műanyagból készült jégkrémforma, amiből nem éppen egyszerű kivenni a jégkrémeket.

Tipp: ha azonnal megszilárdul a bevonat a jégkrémeken, akkor egyesével alufóliába lehet őket csomagolni. Ha nehezebben szilárdul, akkor érdemes egy darab hungarocellt előkészíteni, és abba szúrni a pálcikás jégkrémeket, majd azzal együtt a fagyasztóba állítani, és végül egyesével be lehet csomagolni őket.

4 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon örülök, hogy ízlett nektek :)

Roza írta...

Valami csodás!:)

Pixie Pie írta...

Micsoda dizájnfotót sikerült összehoznod már megint! :) Egyébként meg nagyon fini lehet, most jól is esne egy darabka.

Selectfood írta...

Köszönöm szépen! :)))

Pixie Pie, ugye? Ez most nekem is annyira tetszik! Pont olyanra sikerült, amilyennek szerettem volna. :)