2012-10-29

Joghurtos-banános-földimandulás sütemény sült almás fahéjpudinggal



Ennél a bonyolult névnél jobb most nem jutott az eszembe, viszont így a főbb hozzávalókat tartalmazza. Az ételeimet nem szeretem a diétás, welness, vagy reform jelzőkkel illetni, mivel alapvetően törekszem az egészséges(ebb) ételek készítésére és fogyasztására. Ebben a desszertben nincs búzaliszt, a joghurt és a tej sovány, és bőségesen tartalmaz gyümölcsöt. Nagyon-nagyon finom.

Még mindig rengeteg az almánk, ezért valami nagyon almás édességet szerettem volna sütni, de mégsem almás pitét, mert azt többször is készítettem az utóbbi időben. Banános süteményen már egy ideje gondolkoztam, a banán-alma párosítás pedig köztudottan jól működik együtt. Így arra jutottam, hogy két legyet üthetek egy csapásra, pontosabban hármat, mert bevettem a földimandulalisztet is.
A földimandulával még csak most kezdek ismerkedni, nyárikonyha hozott minket össze. Pontosabban tőle kaptam, ezer köszönet érte!

Mi mindent érdemes tudni a földimanduláról?
Hasonlóan a földimogyoróhoz, a termesztett mandulafű (Cyperus esculentus L. var. sativus Boeck) föld alatti részén találhatóak az ehető gumói, avagy a rizómái. Egyéb ismert nevei: ehető palka, mandulapalka, csemegepalka, gumós palka, kávégyökér, tigrismandula. A világon 5 változata ismert a növénynek: Cyperus esculentus L. var. sativus Boeck, Cyperus esculentus L. var. esculentus L., Cyperus esculentus L. var. leptostachyus Boeck, Cyperus esculentus L. var. heermanni Kükenth és Cyperus esculentus L. var. macrostachyus Boeck. Ezek közül csupán az első (sativus) a termesztett, a többi négy gyomosít.  
A mandulafű gumója, a földimandula 20-24% finom étolajat, 3-7% nyers fehérjét, 30% körüli cukrot és 26% rostanyagot tartalmaz. Az édes-, kozmetikai, és növényolajipar is alapanyagként alkalmazza. Az ásványi anyagok közül jelentős a kálium- és a foszfortartalma, és viszonylag magas a magnézium-, kalcuim-, és nátriumtartalma is. Elenyésző mennyiségben jelen van még benne vas, cink, réz és mangán is.
100 g földimandula = 1635 kJ = 386 kcal
Nagyon sokoldalú növény: magas a ballasztanyag -tartalma, gluténmentes, tejcukormentes, a gumójából tejet is készítenek, ami a laktózintoleranciától szenvedők számára jó alternatíva lehet tehéntej helyett. Paleolit diétába is beilleszthető. 


Hozzávalók a süteményhez

a tésztaalaphoz
50 g pálmacukor (lereszelve, mert szilárd tömbökben volt)
100 g nádcukor
115 g puha vaj (100 g is elég)
3 db tojásfehérje (90 g)
250 g (0,1 %-os) natúr joghurt
kb. 315 g érett banán villával összetörve (nálam 4 kisebb darab)
200 g földimandulaliszt
7 g foszfátmentes sütőpor

a fahéjpudinghoz
50 g reszelt pálmackor
25 g burgonya- vagy kukoricakeményítő
10 g őrölt fahéj
3 db tojássárgája (40 g)
5 dl sovány tej 

kb. 1,25 kg alma meghámozva és felkockázva (ennél lehet kevesebb is, ki hogy szereti)
3 ek citromlé


Elkészítés

1 A tésztához gépi habverővel keverjük habosra a cukrokat a puha vajjal, majd egyesével adjuk hozzá a tojásfehérjéket, mindegyik után alaposan felverve, s végül a joghurtot is.
A földimandulalisztet és a sütőport is keverjük alaposan össze.
Adjuk a tört banánt a joghurtos masszába, keverjük össze vele, majd a sütőporos földimandulalisztet is elegyítsük csomómentesen a keverékben.
2 Egy kedvünk szerinti sütőformát vajazzunk-lisztezzünk ki - ha szükséges -, és simítsuk bele a masszát. Én egy 28 cm-es kör alakú szilikon tortaformát avattam fel ezzel a sütivel, de a feltéttel együtt nem volt túl célszerű, mert alig lehet belőle kiszedni a végeredményt. De ha nincs a feltéttel együtt sütve, vagy csak utólag tesszük rá, akkor remekül működik a szilikon formában.
175 °C-ra előmelegített sütőben süssük 40-45 percig.
3 Ezalatt készítsük el a fahéjpudingot. Tegyük egy kisebb lábosba a pálmacukrot, örült fahéjat és az étkezési keményítőt. Egy kézi habverővel keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a tojássárgákat és egy pici tejet is, és keverjük az egészet csomómentesre.
4 Öntsük fel a többi tejjel, és kezdjük el melegíteni közepes-magas hőfokon, de ne hagyjuk forrni. Ne hagyjuk magára se, mert majdnem folytonos kevergetést igényel a puding. Ahogy melegszik, úgy sűrűsödik. Ha megfelelő állagú, akkor húzzuk félre a hőforrásról.
5 Egy megfelelő méretű serpenyőben, egy kis citromlével leöntve pároljuk meg az almát, de csak annyira, hogy ne legyen se pépes, se leveses, legyen amolyan „harapnivaló”.
6 A párolt almát keverjük össze a fahéjpudinggal, majd öntsük óvatosan a banános tésztára, simítsuk el a tetején, és süssük további 20 percig.

A szeleteléssel várjuk meg, míg a formában kihűl a sütemény, mert különben szét fog csúszni.


Tipp: A pálmacukor helyett használható csak nádcukor is, vagy más alternatíva a cukor helyett.

1 megjegyzés:

Babette írta...

Hű-ha! mennyei, lehet! hasonló,de tejfölös öntetre készülök én is vetemedni almatorta téren:)