2012-11-21

Kakaós banándesszert pohárban, sült lekvárral és ropogós morzsával


Ma egy olyan desszertet készítettem, amiben se cukor, se búzaliszt nincs, és még csak sütő sem kell hozzá. A csokikrémnek álcázott krém alapjában véve banán, amin egy evőkanálnyi sütőben sült natúr szilvalekvár van, rajta pedig ropogós földimandulás zabpehelymorzsák. Mennyei.


Hozzávalók
4 adaghoz

4 db (kb. 400-440 g) érett banán
60 g olvasztott kakaóvaj
20 g kakaópor

35 g zabpehely
25 g földimandulaliszt
25 g folyékony méz

kb. 4 evőkanálnyi savanykás lekvár (sütőben sült szilvalekvár)


Elkészítés

1 Az érett banánokat törjük össze egy villával, keverjük hozzá a kakaóvajat és a kakaóport, osszuk el 4 pohárba vagy tálkákba és tegyük a hűtőbe.
2 Keverjük össze a zabpelyhet a földimandulaliszttel, csorgassuk rá a mézet, majd kézzel dolgozzuk össze. A ragacsos masszát morzsoljuk egy mikrózható üveg tálkába, és süssük ropogósra. Az enyémnek 540 Watton 1,5 percre volt szüksége a mikróban. Alternatívaként sütőben is meg lehet sütni a morzsát, kb. 10 percet vesz igénybe 170°C-on. Én úgy voltam vele, hogy csak ezért nem érdemes bekapcsolni a sütőt.
Hagyjuk kihűlni.
3 Közvetlenül a fogyasztás előtt a lekvárt éppen hogy langyosítsuk meg, és tegyünk belőle egy-egy kanállal a behűtött kakaós banánra.
Szórjuk a tetejére a ropogós morzsából, és fogyasszuk el jóízűen, bűntudat nélkül.


Megjegyzés: A paleolit étrendben bár nem vagyok otthon, de szerintem abba is beleilleszthető. (Ha mégsem lenne, akkor cáfoljon meg valaki.)

Nincsenek megjegyzések: