2012-12-01

Bostrengo - az olasz kakaós rizstorta



Ez az olasz kakaós rizstorta; a Bostrengo már jó ideje az elkészítésre váró receptek között volt. Nem ritkán készítek cukormentes desszertet, és amibe kerül cukor (főként nádcukor, ritkábban pálmacukor), az sem egy nagy mennyiség szokott lenni. A mézet különösen szeretem desszertekbe felhasználni, most is csak azzal édesítettem.
Ezt a tortát most az Egy Csepp Figyelem Alapítvány receptversenyére sütöttem meg, ahol Magyarország cukormentes tortáját keresik.

Én elsőre egy jó nagy adagot készítettem, a lejjebb megadott mennyiségekkel, majd rá néhány napra csak egy fél adagot. Nagyon finom, és nagyon gyorsan elfogy.










Hozzávalók

750 g arborio rizs
1 l zsírszegény tej
0,5 l víz
3 db vaníliahéj (én a már kikapart vaníliarudakat használtam fel)

200 g aszalt füge felaprítva
125 g mazsola
150 ml (70 g) rum (Havana Club)
4 dl nem túl erős kávé
375 g méz
1-1 db kezeletlen héjú citrom és narancs reszelt héja
4 db (190 g) tojás
250 g földimandulaliszt
50 g kukoricaliszt
125 g zsírszegény kakaópor
650 g alma és körte vegyesen, apróra felkockázva

porxukor a hintéshez


Elkészítés

1 Mossuk át a rizst, majd tegyük egy fazékba. Öntsük hozzá a tejet és a vizet, dobjuk bele a vaníliahéjakat, és főzzük al dente-re. Rizstől függően több kevesebb főzési időre lehet szükség. Arra figyeljünk, hogy ne főzzük pépesre a rizst, ha kellőképpen megfőtt, de még van alatta lé, akkor inkább szűrjük le.
2 Egy nagy keverőtálban keverjük össze az aszalt gyümölcsöket, mézet, tojásokat, és a folyadékokat. A földimandulalisztet, a kukoricalisztet és a kakaót is keverjük össze, majd adagoljuk apránként az előbbi keverékbe, csomómentesre keverve benne. Legvégül az alma- és körtekockákat, s a főtt rizst keverjük hozzá.
3 Öntsük a masszát egy előzőleg vékonyan kivajazott-kilisztezett vagy hőálló szilikon formába és 180°-on 1 és nyegyed óra alatt süssük készre, hőlégkeveréses sütőben a középső szinten. Én egy 24 cm átmérőjű és 8 cm magas tortát készítettem ebből az adagból.
Ha csak fél adagot sütünk belőle, akkor elegendő rövidebb sütési idő.

Fogyasztás előtt meg lehet hinteni némi porxukorral a tetejét.


Tipp: Néhol fenyőmagot, vagy más csonthéjas gyümölcsöt is tesznek a tortába.

9 megjegyzés:

Erika írta...

Nagyon különleges, még nem hallottam róla! Igazi karácsonyi ízvilág!:)

Nyárikonyha írta...

tetszik nekem is. kakaót a rizzsel még nem párosítottam. honna van a recept?

anna írta...

szia,

nagyon izgi a recept, finom is lehet, viszont sajnos cukorbetegek nem ehetnenek belole (a kovetkezok miatt: feherrizs, mez, aszalt gyumolcsok - ezeket pl egyaltalan nem lehet; alkohol se jo, kukoricaliszt se). ne erts felre, a legkevesbe se szidni akarom a receptet, csak miota anyukam cukorbeteg lett, figyelem a 'nekik szant' recepteket es haaat azt hiszem, meg mindig szinte semmit nem tud egy csaladjaban cukorbeteggel nem rendelkezo arrol, hogy mit lehet enni es mit nem. [terveztem is irni errol egy bejegyzest a blogomba, talan egyszer megirom - az tart(ott) vissza tole, hogy aki erintett az ugyis tisztaban van ezekkel, aki meg nem az tartok tole ha egyaltalan elolvassa, akkor is hamar elfelejti.]

szia, anna

Selectfood írta...

Erika, tényleg beillik karácsonyi ízvilágnak is! Te szereted az ilyesmit, biztosan ízlene. ;)

Nyárikonyha; örülök. Jó páros a kakaó meg a rizs. Az Italia nevű szakácskönyvben találkoztam ezzel a tortával.

Anna, köszi a hozzászólást! Tudom, hogy nem szidni akarod, ez meg sem fordult a fejemben, én értékelem az ilyen kritikákat is.

Tulajdonképpen cukormentes tortának szántam, és cukor az tényleg nincsen benne. ;)

A fehér rizst, aszalt gyümölcsöket, mézet, valóban a magas glikémiás indexű élelmiszerek közés sorolják, de amennyire én tudom, nem teljesen tilos a fogyasztásuk, mértékkel(!) ezekből is lehet enni.
Nagyon összetett dolog a cukorbetegek táplálkozása, de én abban hiszek, hogy az is befolyásoló tényező, és számít, hogy mit és mennyit eszik még az az ember, aki például elfogyaszt egy nap egy vékony szeletet ebből a tortából.

Hiszem, hogy az egészséges, mértékletes, tudatos táplálkozás és mozgás egyensúlyának a megtalálása a kulcsa az egészségünknek.

King-Protea írta...

Szia!
A földimandulalisztet lehet valamivel helyettesíteni? Gondolom nem darált manduláról van szó, ugye? Lehet esetleg zabpehely lisztet használni helyette?
Nagyon klassz lehet ez a torta, szeretném kipróbálni!:-)

anna írta...

bocs h csak most valaszolok "_" es koszi a hosszu valaszt.
hat ha GI szt nezzuk akkor az aszaltgyumolcsok sajnos a legrosszabbak kozott vannak, lenyegeben tilos enni (najo gondolom havonta egy darab belefer de haaat max annyi). amit ugy altalanosan irsz, azzal maximalisan egyetertek. sajnos bizonyos esetekben, pl az inzulintol [vagy egy baratnom eseteben, akinek a chron betegsege annyira eldurvult hogy eletmento mutetkent az egesz vastagbelet ki kellett muteni] megbillen minden, onnantol mar - amennyire en latom - tiltasok es muszajok vannak, semmi "egszseges mertekben" meg hasonlok, serul a korabbi szep kep.
amugy ezt a tortat tuti meg fogom csinalni, nagyon tetszik ^_^

anna írta...

o es a lenyeget elfelejtettem: eloszor nem is akartam hozzaszolni mert lattam h CUKORMENTES a meghirdetett tema, de aztan felmergsedtem mert az egy csepp alapitvany valoban a cukorbetegseggel foglalkozik ezert nekik aztan lehetne annyi eszuk hogy ugy hirdetnek meg egy ilyen programot h alaposan leirjak a GI temat es nem annyira hegyezik ki a hangsulyt h cukormentes, cukor nelkul barmit meg lehet csinalni az nem ugy. szoval amikor mar eleg merges voltam *_* akkor megirtam ezt a kommentet, persze nem rad hanem az alapitvanyra. lehet tenyleg irok majd rola a blogomba is, hahaha.

Selectfood írta...

Szia King-Protea!

Elnézést, hogy csak most válaszolok. Tulajdonképpen bármilyen lisztet tehetsz bele. Nekem volt itthon földimandulalisztem, azért azt tettem bele, és remekül be is vált. ;) Egyébként pont a zabpehelylisztet ajánlottam volna. :) Netán már meg is sütötted? A földimandulaliszttel a közelmúltban ismerkedtem meg, a mandulafű gumójából készül. Itt már írtam is róla pár sort: http://selectfood.blogspot.hu/2012_10_01_archive.html

Selectfood írta...

Szia Anna,

most pedig én bocs, hogy csak most értem ide. Remélem, már nem mérgelődsz. *-*

Közben újra átolvastam a kiírást, és fellelhető benne, hogy méz sem használható, ezzel már eleve ki is zártam magam a versenyből. De attól még ez a torta nagyon is jó! ;) Bár csodálkozom hogy nem vettem ezt észre - mert mindig mindent alaposan elolvasok -, de ezek szerint átsiklott rajta a szemem. Sebaj.
A cukormentességen kívül egyébként még azt is érdemesnek tartottam volna tisztázni a kiírásban, hogy akkor most kinek szánná az Alapítvány a tortát, mi vele a céljuk. Cukorbetegek fogyasztására, vagy csak az egészséges(ebb) édességekre felhívva mindenki (nem feltétlenül csak a cukorbetegek) figyelmét arra, hogy így is lehet? Mert mint látjuk a két dolog nem ugyanaz; az hogy valami cukormentes, még nem feltétlenül jelenti, hogy cukorbetegek fogyasztására is alkalmas.