2011-01-18

Marcipán készítése házilag és Fekete cseresznyés marcipánbonbon

Köztudott, hogy az igazi marcipán mandulából és cukorból áll. A receptek általában 1:1 arányban tüntetik fel az alapanyagok arányát. Nekem úgy ehetetlenül édes lenne, és túlzásnak is tartom azt a cukormennyiséget. Inkább részesítek előnyben egy édes mandulakeveréket, mintsem egy mandulás cukrot, úgyhogy kikísérleteztem a számunkra megfelelő marcipánt.



 



Minimális cukor hozzáadásával kezdtem a készítését, majd végül 500 g lisztté őrölt, blansírozott mandulához  200 g világos nádcukor került. (ha csak saját részre készült volna, akkor valószínűleg még ennél is valamivel kevesebbet cukrot tettem volna bele, de ez így egy igazán finom, élvezhető marcipán lett)
Egy jól lezárt zacskóba, a hűtőbe téve elvileg össze kellett volna állnia a masszának. Mármint ha 1:1 arányban lettek volna az alapanyagok. Azért tettem vele egy próbát. Nem állt össze.
Ebben az esetben 2 variáció jöhetett szóba: tojásfejérjével vagy vízzel összeállítani a masszát. Én a vizet részesítettem előnyben, mert megbízhatóbb a tárolás szempontjából. Nem feltétlenül kell hűtőben tartani, kevésbé kényes mint a tojásfehérjés változat.
250 g "marcipánport" 25 ml hideg vízzel állítottam össze. Legjobb, ha kevesebb vízzel kezdjük el gyúrni a masszát, nehogy nagyon ragacsos legyen a végeredmény. Én egy műanyag tálban gyúrtam, a porcukorral hintett deszkán való gyúrást feleslegesnek tartom.

Természetes ételszínezékek segítségével színes marcipánt is gyártottam. 100 g "marcipánporhoz" 10-10 g színezőport tettem, amelyek jelen esetben a ciklámen színért felelős céklapor, a csodás zöld felelőse pedig a matcha voltak. Az utóbbiból fele mennyiség is elég, mert 10 g-mal túl erős, kissé kesernyés lett az íze.





A házi marcipánom alapreceptje:
100 g lisztté őrölt blansírozott mandula
40 g világos nádcukor (por)
14 ml hideg víz
+ 5-10 g természetes ételszínezék (pl. matcha, céklapor) opcionális

Hűtőben, jól lezárva hetekig is eláll a massza.







Fekete cseresznyés marcipánbonbon

Hozzávalók

házi marcipánmassza
aszalt fekete cseresznye / vagy meggy, áfonya ízlés szerint
annyi édes portói bor (vagy más aszúbor) amennyi a gyümölcsöket ellepi  - el is hagyható
magas kakaótartalmú étcsokoládé (nálam São Tomé-i karamellizált kakaóbabforgácsokkal dúsított, 75 %-os étcsokoládé)
kandírozott akác-, vagy más ehető virág


Elkészítés

1 A fekete cseresznyéket áztassuk be annyi portói borba, amennyi ellepi őket, majd alaposan csepegtessük le.
2 A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk meg.
3 Egy-egy darab marcipánt vegyünk a tenyerünkbe, nyomjunk mélyedést a közepükbe, helyezzünk bele egy-egy cseresznyét, s formázzunk kis golyókat, majd fogvájóra szúrva mártsuk őket az olvasztott csokoládéba, végül díszítsük kandírozott virággal a tetejüket. Dermedésig tegyük őket sütőpapírra. (hűtőben gyorsabban megy :-))

2 megjegyzés:

Nyárikonyha írta...

nyam. ügyes vagy:-) Tiszta delicatessen!

Selectfood írta...

Köszi :D