2011-07-13

Kekszes-mákos meggyes rétes



A réteslap talán az egyetlen félkész termék, amit időnként vásárolok. A Tante Fanny teljes kiőrlésű rétestésztáját preferálom, mivel az előállításához felhasznált alapanyagokat igencsak fontosnak tartom, és a forgalomban lévő tészták közül én ezt találtam a legmegfelelőbbnek.
Persze az nem kétséges, hogy a legjobb az, ha réteslisztből magunk készítjük el a tésztát!

Ennek a meggyes rétesnek a tölteléke éppen olyan lett amilyennek szeretjük: édessége nem eltúlzott, pont elegendő, a savanykás íz a domináns benne.


Hozzávalók
3 rúd réteshez

6 db (200 g) réteslap
kevés olvasztott vaj, vagy olaj

1 kg kimagozott, lecsepegtetett meggy
200 g összemorzsolt vagy darált Zabfalatok
50 g mák
0,5 dl juharszirup


Elkészítés

Nagyon egyszerű: keverjük jól össze a tölteléknek való alapanyagokat. 2-2 réteslapot töltsünk meg a töltelékkel úgy, hogy a lapokat először egy benedvesített, majd egy száraz konyharuhára fektetjük, és a lapok közé vékonyan olvasztott vajat vagy olajat kenünk. A tölteléket egy sorba tegyük, a réteslapok széleit hajtogassuk rá, és a konyharuha segítségével tekerjük fel a réteseket. Én vízzel permeteztem le őket, de olvasztott vajat is lehet kenni a tetejére.
Egy kivajazott-kilisztezett tepsiben, a sütő középső rácsán 190°-on süssük készre fél óra alatt.


Tipp: Keksz helyett, vagy vele keverve zsemlemorzsát és/vagy darált csonthéjas gyümölcsöt is tehetünk a meggyhez. Zsemlemorzsa esetén valamivel több juharszirupra vagy egyéb édesítőre lesz szükségünk.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon guszta! Biztos nagyon finom.

Ami írta...

Mmmmm, de guszta! :) Bár nem vagyok egy mákrajongó, de a meggy és a keksz miatt szívesen ennék most belőle. Igazi nyári csemege.

Selectfood írta...

Köszönöm szépen! Tényleg nagyon finom. :o)