2011-08-31

Étteremkritika: SK Balatoni Ház Étterem - Panoráma Terasz, Tihany







Így nézett ki a roston sült balatoni süllő
A kép forrása: innen




Az SK Balatoni Ház Étterem - Panoráma Terasz a Balaton festői szépségű tihanyi félszigetének tetején, az Apátság melletti sétányon található. Címe: 8237 Tihany, Halász köz 8-9.
Egy hete, 2011.08.24-én jártam náluk. Az étlapból való választás nem ment könnyen, mert a 35°-os hőségben nem kívántam semmilyen nehéz ételt. Azt tudtam, hogy mit nem szerettem volna enni: húst, majonézes és tejszínes vagy vajjal készülő ételeket, mert azoktól rendszeresen rosszul vagyok. Talán mondanom sem kell, hogy zsíros, vagy bő olajban kisütött ételt sem kívántam fogyasztani.
Így esett a választásom egy roston sült balatoni süllőre.

Nem kellett hosszasan várakozni a főételre, de már messziről kiszúrtam, hogy valami nagyon nincs rendben a rendelésemmel, ugyanis nem volt semmi roston (vagyis grillen) sült kinézete, de annál inkább olajban sütött.
Meg is kérdeztem a felszolgáló hölgyet, hogy nem történt-e tévedés, da azt válaszolta hogy természetesen a rendelésnek megfelelő ételt készítették. Mondtam neki, hogy nagyon úgy néz ki, mintha olajban sütötték volna ki, de felvilágosított, hogy a roston sült bizony így készül: bő olajban kisütve. (?!?)
Erre azonnal nem is tudtam mit válaszolni, de 1-2 perc után inkább visszaküldtem az ételt, ugyanis nem azt rendeltem, és egyáltalán nem kívántam egy olajos halat.
Ezt egyáltalán nem vették jó néven, próbáltak meggyőzni az igazukról. Sikertelenül. Olyannyira, hogy el kellett kérnem a Vásárlók könyvét is, amit bizonyos tanakodási idő után meg is kaptam - toll nélkül persze.
A könyv oldalai ugyan nem voltak lepecsételve, de remélhetőleg azért hiteles volt. Külön kérésemre lepecsételték, és odaadták a nekem járó 1 db példányt a panaszomról.

Amíg vártam a dokumentumra egy, az étteremben dolgozó úr - azt nem tudom, hogy a szakács, tulajdonos, vagy más alkalmazott volt-e - nem túl szimpatikus pillantások közepette odakiabált nekem, hogy jobb lesz ha megnézem az interneten, hogy mi is az a roston sült hal, mert ezt így kell készíteni, és az egész Balatonon így készül!

Javasoltam neki a Larousse tanulmányozását. Elég szomorú, hogy a szakács(ok)nak és az éttermi dolgozóknak gőzük sincs arról, hogy hogyan készül egy roston sült étel.


Végül álljon itt egy tájékoztatás az étterem számára:

Roston sütés (grillezés) a Larousse gasztronómiai enciklopédia szerint

Valamilyen élelmiszer megsütése közvetlen hőhatás - sugárzás vagy érintkezés - révén: a hőforrás lehet faszénparázs, tűzrevaló hasábok, gallyak parazsa; felforrósított lapos kő, vagy öntöttvaslap, azaz rostély. Ezzel a sütési teshnikával olyan rövid idő alatt lehet megsütni az élelmiszert, hogy meg tudja őrizni ízeit.
(...)

A sütés különféle módjai:
bő zsiradékban sütés
grillezés vagyis roston sütés
serpenyőben sütés
pecsenyesütés
hirtelen sütés

10 megjegyzés:

Eva írta...

Szia!
Igazad van... részben. Azért mondom hogy részben, mert mi akik valamilyen oknál fogva szorosabb kapcsolatban vagyunk a tengerrel és a halak elkészítésének számos formáját ismerjük, nekünk a roston sütés egészen mást jelent mint az otthoni vendéglátás nagy részének. Mert otthon a halat étlapon tartó éttermek magas százaléka (természetesen az összeset nem ettem végig) a rostonsült halat úgy készíti el ahogy az a képen látható. Vagyis nekik a rostonsütés egyenlő a beirdalás, sózás, (paprikás)lisztben való megforgatás és zsiradékban való kisütéssel. Én még másképp otthon nem láttam... a Balaton környékén meg főleg. Ezért mondtam hogy csak részben van igazad, mert nekik ez a természetes és nyilván úgy gondolják, hogy aki ezt rendeli annak is.
http://videosmart.hu/video/roston-sult-halak-keszitese
Ne mérgelődj!
Üdv.
Éva

Selectfood írta...

Köszi Éva. Nem mérgelődöm. :-)

Azt a halat maximum sült süllőnek lehetne nevezni, de az sem lenne teljesen helytálló, mert sütőben is lehet sütni, így nem teljesen derülne ki a nevéből.
Köztudott, hogy a Balaton egyik legnépszerűbb csemegéje a sült hekk, de én személy szerint szívesebben eszem azt a strandon (sokkal jobban esik), és nem megyek érte étterembe.

Szerintem azért alapkövetelmény kellene hogy legyen, hogy minden szakács tudja, hogy a roston sütés egyet jelent a grillezéssel, és nem a bő olajban való kisütéssel.

Semmi bajom nincs amúgy ezzel az elkészítési móddal, de jobban szeretném ha a nevén neveznék (akkor biztosan nem azt rendeltem volna)az ételeket, akkor elkerülhetőek lennének hasonló kellemetlenségek, és azt sem bánnám ha nem néznének hülyének.
Nem hinném, hogy azzal fognak menőbb étteremnek tűnni, hogy olyan neveket adnak az ételeknek, amelyeknek a jelentését sem ismerik.

Pixie Pie írta...

Teljesen egyetértek! Azt viszont kétlem, hogy az éttermek többsége kevésbé ismerné a roston sütés fogalmát általában, mivel anno gyakran kértem roston sült husokat, azokon pedig mindig látszott a grillrács lenyomata a legegyszerűbb kisvendéglőben is. Szóval ha például csirkénél azt használják, gondolom halnál sem lehet nagy kunszt. Ez a hal a képen pedig sehogysem néz ki bizalomgerjesztően...Szerintem se írják az étlapra, ha nem tudják megcsinálni.

Selectfood írta...

Lehet, hogy a szóban forgó étteremben a roston sült húst is olajban sütik ki.(?) A rántott hús álcaneve. :-)

kämopf írta...

pont így jártam én is néhány hete a budakeszi vadaspark éttermében; néztem is nagyokat, amikor a várt grillezett, sovány gusztusos hal helyett kaptam egy félkilós monstrumot, amit paprikás liszttel megszórva sütöttek ki olajban.

a pincér azzal bírta megindokolni a dolgot, hogy ha nem így csinálnék, akkor nem sülne át...

hát így jártunk :)

Selectfood írta...

Sejtettem, hogy nem volt ez egyedi eset...

Kíváncsi vagyok, hogy nekem mivel fogják indokolni a történteket.(30 napon belül kötelesek írásban választ adni a panaszra.)

Lilla írta...

Mi is jártunk a szóban forgó étteremben. Én cézár salátával próbálkoztam, de nem sok köze volt hozzá. Mondtam Zolinak, csak akkor szólok, h rossz volt, ha megkérdezik, hogy ízlett. Megkérdezték. Udvarias mosollyal annyit mondtam a pincérnek: ez a cézársaláta most nem sikerült. Olyan megsértődött arccal viharzott el, h öröm volt nézni. _Tuti, többet nem megyünk oda!

Selectfood írta...

:-S Úgy látszik, hogy elég sértődékenyek, pedig előnyükre válna, ha meghallgatnák a vendéget...

Hapci írta...

Szigorúbb definíció szerint a grillezés különbözik a roston sütéstől is, tehát csak a valóban közvetlen hőhatás (rács, nyárs) számít grillezésnek...

Névtelen írta...

Szörnyű étterem horribilis árakkal! Nekünk romlott ételt szolgáltak fel! Majd meg akarták magyarázni hogy a kék és zöld színű büdös trappista sajt normàlis mert nemespenész (!)Már bánom hogy nem jutott eszembe a vásárlók könyve...