2011-11-05

Fehérboros-zöldfűszeres omlós nyúlhús, fekete olajbogyóval, tésztával



Ismételten egy J.O. ihlette étel van soron, amit már többször is készítettem, de nem tudom hozzá megadni a hozzávalók pontos mennyiségét, mert mindegyik alkalommal szemmértékre hagyatkoztam. Bár szerintem nincs is nagyon rá szükség, hiszen annyira egyszerű, hogy bárki könnyedén el tudja készíteni.


Hozzávalók

1 db konyhakész házinyúl
száraz fehérbor
fekete olajbogyó
zöldfűszerek: bazsalikom, kakukkfű, oregánó, néhány rozmaringlevélke
tengeri só, frissen őrölt fekete bors
olívaolaj, vaj
fél fej fokhagyma

reszelt parmezán, biocitrom reszelt héja - opcionális


Elkészítés

1 A feldarabolt húst sózzuk és borsozzuk meg.
2 Egy nagyobb lábasban olvasszunk fel egy kis vajat és öntsünk hozzá egy kevés olívaolajat is. Hevítsük fel, majd pirítsuk meg rajta a húsokat. Miután mindegyik megpirult, fokhagymanyomón préseljük rá a fokhagymagerezdeket, öntsük fel annyi fehérborral, amennyi nagyjából ellepi, és dobjuk bele a zöldfűszerek nagy részét.
Forraljuk fel, és közepes hőfokon, fedő alatt főzzük a húst puhára.
A főzés vége felé ellenőrizzük az ízesítést, ha szükségesnek találjuk, akkor finomítsunk még rajta, továbbá adjunk még hozzá a zöldfűszerekből is.
3 Vegyük ki a húsokat a léből, majd villa segítségével óvatosan fejtsük le a húst a csontokról. Tegyük vissza a lébe, adjunk hozzá 1-2 maroknyi lecsepegtetett olajbogyót is. Forgassuk össze, tegyük vissza a tűzre annyi időre, hogy rottyanjon egyet.

Tálaljuk főtt tésztával, reszelt parmezánnal és reszelt citromhéjjal megszórva. 


Tipp: Ha van rá idő, akkor előző nap be lehet pácolni a húst, sóval, borssal, fokhagymával, aprított zöldfűszerekkel és egy kis olívaolajjal. Másnap csak meg kell pirítani, fehérborban megfőzni. 
Párolt rizzsel is finom, és ha nincs rá idő, vagy nincs hozzá kedvünk, akkor előzőleg sem kell lefejteni a húst a csontokról.

4 megjegyzés:

Roza írta...

Húú, nagyon-nagyon régen nem ettem nyulat, pedig szeretem. Felénk nem igen lehet kapni:(

Selectfood írta...

Én szerencsére a környékünkön be tudok szerezni mindenfélét.

Ami írta...

Oda vagyok a nyuszihúsért, és ez a recept... nyami! :)
nem is kellenek a pontos mennyiségek, annyira adja magát az elkészítése :)

Selectfood írta...

Ugye Ami? Látom egy véleményen vagyunk. :o)