2012-04-08

Gőzön párolt keszeggel töltött ravioli, barna csiperkés-medvehagymás-mascarponés szósszal - 48. VKF!


A Tarka Bárka blog írói, Gaba és Gabi által kiírt 48. Vigyázz, kész, főzz! fordulóra, az „Édes vizeink témára készítettem el ezt az ételt.
Gaba és Gabi jobban nem is választhatta volna meg a témát. A nevükhöz hűen, teljes mértékben tükrözi a bloguk arculatát, és én nagyon-nagyon egyetértek velük, hogy az édesvízi halakat jelölték meg az aktuális témaként. Így tényleg senki nem élhet olyan kifogásokkal, hogy nem lehet itthon beszerezni, vagy hogy iszonyatosan drága lenne.

Én egy számomra mumus halat; a dévérkeszeget választottam. Kihívás volt az első találkozásunk óta. Nem is olyan régen vettem belőle először (gyorsfagyasztottat), abiből sütőben, egészben sütöttem meg kettőt. Mi tagadás, cseppet sem voltam körültekintő, mert utána se néztem, hogy mennyire szálkás halfajta. Nem volt egy szerencsés választás. 
Mindenesetre azóta törtem a fejem azon, hogy mit is lehetne kihozni belőle, hiszen van még a belőle. Aztán arra jutottam, hogy olyan elkészítési módot kell találnom, ahol előzőleg kiszálkázom a halat. Ebből már adódott is, hogy belerejtem valamibe, mondjuk tésztába, valamilyen szósszal párosítva. Mikor beszereztem barna csiperkegombát és medvehagymát, akkor már össze is állt a kép, és megszületett ez a harmonikus halas házi ravioli. 
Mintha csak egy erdei tóból és az azt körülölelő erdőből került volna az asztalunkra!


Hozzávalók
kb. 4 személyre

a töltelékhez
4 db kisebb egész keszeg (180-200 g/db, amiből 265 g halhús lett)
2 szál sárgarépa nagyobb darabokra vágva
kis csokor kakukkfű
víz, tengeri só

frissen tört színes bors és sárga mustármag
1 púpos ek mascarpone

a tésztához
350 g durumliszt
1 db tojássárgája (21 g)
valamivel kevesebb, mint 2 dl meleg víz
5 g finom tengeri só

a szószhoz
400 g barna csiperkegomba, nagyobbak félbe vagy négy részre vágva
kb. 25 db medvehagymalevél vékonyan felcsíkozva
olívaolaj, 2 merőkanálnyi a hal párolóvízéből
225 g mascarpone
1 tk burgonya- vagy kukoricakeményítő - opcionális
(tengeri só)

Elkészítés

1 Egy gőzölőedényben tegyünk fel főni egy kis vizet a sárgarépával, kakukkfűvel, pici sóval. A halakat tegyük az edény szűrőjébe, és pároljuk meg.
Mikor már puhák, vegyük ki őket az edényből és tegyük félre hűlni. A vizét őrizzük meg.
2 Gyúrjunk rugalmas, nem ragadós tésztát a fent megadott hozzávalókból, takarjuk le enyhén nedves konyharuhával, és pihentessük miközben kiszálkázzuk a halakat. (Ez sajnos elég hosszadalmas munka, de megéri.)
3 Egy tapadásmentes serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a gombákat, merjünk alá 2 merőkanálnyit a hal párolóvízéből, és közepes hőfokon fedő alatt pároljuk meg. Ha már majdnem kellőképpen megpárolódtak a gombák, adjuk hozzá a felcsíkozott medvehagymát, keverjük össze és főzzük tovább pár percig - immáron fedő nélkül. Keverjük hozzá a mascarponét, forraljunk rajta egyet, és ha kell, sózzuk meg kissé. 
Ha sűrűbbre szeretnénk a szószt, hintsük meg kb. egy teáskanálnyi étkezési keményítővel, jól keverjük össze, majd azzal is forraljuk fel, és tegyük félre.
4 Törjünk össze 4-5 db sárgarépát villával, majd keverjük a kiszálkázott halhúshoz. Ízesítsük frissen tört színes borssal és mustármaggal, ha szükséges, akkor egy kis sóval is. Adjunk hozzá egy evőkanálnyi mascarponét is, hogy krémes, de ne folyós töltekéket kapjunk.
5 Lisztes felületen nyújtsuk ki a tésztát nagyon vékonyra, kb. 1-2 mm-esre. Vágjuk félbe, majd az egyik részére egy kiskanállal halmozzunk a töltelékből kis dombocskákat, egymástól nagyjából 5-5 cm-re. Ezután óvatosan fektessük rá a tészta másik felét, s lehetőleg úgy, hogy a töltelékek mellett ne maradjon a tészta levegős.
A töltelékek körül ujjal nyomjuk össze a tésztákat, majd egy megfelelő méretű ravioli- vagy pogácsaszaggatóval vágjuk ki a raviolikat.  
A maradék tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki és folytassuk a raviolik készítését, míg el nem fogy a tészta és a töltelék.
6 Enyhén sós, lobogó vízben főzzük a raviolikat al dente-re (elkészültek, ha feljönnek a víz felszínére), majd szervírozzuk a szósszal nyakon öntve.

6 megjegyzés:

Turák Kinga írta...

nem vagyok oda annyira a gombáért, de ez annyira guszta, h simán megenném!!!!

Selectfood írta...

Nem lep meg, hogy tetszik! Biztos vagyok benne, hogy ízlene is, mert nagggyon finom. Kipróbálod? ;D

Turák Kinga írta...

ha igen, akkor mindenképp jelzem neked is! :)

Selectfood írta...

Akkor jó, feltétlenül számítok rá!

Névtelen írta...

Végre ideértem...
Alíz, ez a recept fantasztikus! Soha nem jutott volna eszembe keszeggel tésztát tölteni! Nagyon jó ötleteket adsz, azt hiszem, sokan példát vehetnek a konyhád halas részéből (is)!
Ja, és persze köszönjük, hogy részt vettél a játékban! :-)
Gaba

Selectfood írta...

Jaj, de kedves vagy, Gaba! Nagyon köszönöm, és le vagyok nyűgözve, hogy ennyire beletrafáltam. :)
Ízre tökéletes összhangban volt minden.