2012-06-02

Borsmentás lazac-garnéla nyárson, sültpaprika-krémes fekete tagliatellével



Nagyon szeretem a fekete tésztát, de itthon elég nehezen (és nem is mindig barátságos áron) lehet hozzájutni. Nagyon megörültem, amikor a Tarka Bárkán nyert ajándékok között, ezt is megtaláltam. Nem is volt kétséges, hogy halétel mellé fogom megfőzni. Mikor előző este elővettem a lazacszeleteket a fagyasztóból, akkor rögtön beugrott, hogy mind színben, mind ízben remekül passzolnak egymással a fekete (tintahal tintájával festett) tésztához. Már csak a szószon kellett gondolkoznom, de nem túl sokáig, mert kézenfekvőnek tűntek a paprikák.
És nem is tévedtem, pazar ebéd lett belőle.


Hozzávalók
4 db nyárshoz

2 szelet lazac szálkátlanítva, 12-12 kockára felvágva (kb. 130 g/db)
24 db garnélafarok
tengeri só
fél citrom frissen facsart leve
frissen őrölt színes bors
5-6 szál borsmenta, levelei finomra aprítva

4 db tölteni való paprika (vagy kápia, sárga/piros kaliforniai paprika, esetleg vegyesen)
olívaolaj, frissen őrölt színes bors
1 db (kb. 85 g) fehér hagyma finomra aprítva
3 gerezd újfokhagyma
löttyintésnyi száraz sherry
kb. 1 dl víz vagy zöldségalaplé
frissen őrölt fehér bors
csipetnyi őrölt cayenne-bors
2 dl főzőtejszín
tengeri só
1 tk burgonya- vagy kukoricakeményítő - igény szerint

al dente-re főtt fekete tagliatelle (vagy más fekete tészta)


Elkészítés

1 A paprikákat vágjuk ketté, csumázzuk ki, és a héjukkal felfelé fordítva tegyük őket egy tepsibe. Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, szórjunk rá néhány szem tengeri sót, és őröljünk rá némi színes borsot.
180°C-os sütőben 10-15 percig süssük őket, míg lesz egy kis színük, és felhólyagosodik a bőrük.
Ha ez megvan, a sütőből kivéve azonnal dobjuk a paprikákat egy jéghideg vízzel megtöltött tálba, majd húzzuk le a bőrüket.
Egy vagy kettő fél paprika kivételével aprírsuk fel mindet apró kockákra, és tegyük félre.
2 Készítsük el a nyársakat. Nyársanként 6-6 lazackockát és garnélát húzzunk fel váltakozva mindegyikre. Ha kész, facsarjunk rájuk citromlevet, sózzuk, s borsozzuk meg, és hintsük meg a finomra aprított borsmentával.
Grillezzük meg őket.
Én most a sütő grilljét használtam, abban 175°C-on 15-20 percre volt szükség, míg jól átsültek.
3 Főzzük meg a tésztát, és készítsük el a szószt. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kis olívaolajt, és futtassuk meg rajta a hagymákat. Keverjük hozzá a paprikakockákat, és öntsük alá egy kis sherryt. Hagyjuk pár pillanatig, míg elpárolog az alkohol, majd öntsük fel az alaplével vagy vízzel, ízesítsük a sóval és a borsokkal, és rotyogtassuk néhány percig.
Mikor minden kellőképpen puha már, akkor egy botmixerrel pürésítsük a szószalapot, tegyük vissza a tűzre és öntsük fel a tejszínnel. Forraljuk össze, ellenőrizzük az ízesítést, és ha igényeljük, akkor sűrítsük be egy kevés keményítővel.

Az elkészült szószt keverjük össze a főtt tésztával, szórjuk meg apró sültpaprika-kockákkal, és voilà! már tálalható is.

5 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Ha a halat és a tengeri herkentyűket szereted, vegyél tintahalat, s akkor otthon is tudsz csinálni fekete tésztát.

Selectfood írta...

Igen tudom, de az itthon kapható tintahalakból általában már előre kiveszik a tintát. Tintással még soha nem találkoztam. (mármint Magyarországon)

Névtelen írta...

Örülök, hogy ízlett, Alíz! Nagyszerű ötlet a borsmentás lazac!
Gaba - Tarka Bárka

Névtelen írta...

Ja, és persze, töltsd fel nyugodtan a Bárka Facebook oldalára! :-)
Gaba - Tarka Bárka

Selectfood írta...

Köszi Gaba! Küldetés teljesítve. (: