2012-06-15

Burgonyás-karfiolos kókuszkrémleves, fokhagymás-lime-os garnélafarokkal - 49. VKF!-re


A sós cantuccini után ez a második recept, amivel részt veszek a chriesi által kiírt 49. VKF! „Fehér és...” témában. Igaz, hogy most sem hófehér, de azért mégiscsak fehér lett ez a leves. Kicsit thai-os jellegű, de lehetne egy kicsivel csípősebb is. Egy múltkori ehetetlenül csípős levesem után, nagyon csínján bánok a piripirivel. :)
Az ízesítést nem vittem túlzásba, hagytam érvényesülni a karfiol-kókusz kombót a levesben. Magában talán nem annyira élvezhető, de a garnélafarkok felteszik a pontot az i-re.

 
Hozzávalók
kb. 6 adaghoz

300 g karfiol és 500 g újburgonya nagyon apró kockákra vágva
50 g fehér hagyma felaprítva
kevés vaj
1 szál ázsiai citromfű ketté vágva
1/2 db lime
1 db piripiri (kis chili)
1 gerezd fokhagyma
tengeri só
1,5 l víz
400 ml jó minőségű kókusztej
1 ek étkezési keményítő - el is hagyható

100 g (vagy ízlés szerint) garnéla vagy garnélafarok
6 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átpréselve
1/2 lime
tengeri só


Elkészítés

1 Fonnyasszuk meg egy kis vajon az aprított fehér hagymát az ázsiai citromfűvel, dobjuk rá a karfiol- és burgonyakockákat és a piripirit, sózzuk meg és öntsük fel a vízzel. Fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket.
2 Vegyük ki a levesből a citromfüvet és a piripirit/chilit - ha nem szeretnénk túl pikánsra. Egy botmixerrel pürésítsük, majd öntsük hozzá a kókusztejet, és facsarjuk bele a fél lime levét.
Forraljuk össze még egyszer, és tegyük félre.
3 A garnélafarkokat forgassuk össze egy kis sóval, az áttört fokhagymagerezdekkel és a fél lime kifacsart levével, majd egy felhevített tapadásmentes serpenyőben pár perc alatt süssük készre.
Ha kezeletlen héjú a lime, akkor a héját is felhasználhatjuk hozzá hajszálvékony csíkokra vagdalva.

4 megjegyzés:

Erika írta...

Nagyon finom lehet, ügyes!

Selectfood írta...

Köszi! Én most nem fagyiba, hanem ebbe a levesbe raktam az itthon lévő kókusztejemet. (^_~)

Pixie Pie írta...

Csodás! Ezt megint elég jól kitaláltad. :P Aranyos neve van ennek a chilipaprikának. :)

Selectfood írta...

Köszönöm, Pixie Pie, kedves Tőled! A leveseket nem is olyan nehéz kitalálni. ;)
Portugáliában piri piri, az enyém meg onnan van. Más néven madárszemchili, úgy is aranyos. (: