2012-06-12

Őzbélszín kakaóvajas-pisztáciás kéregben, ribizlis almalekvárral, párolt rizzsel


Újabban sokat kísérletezek a kakaóvajjal. Többször és többféleképpen készítettem a felhasználásával házi étcsokit, sőt még test-, illetve arcápolót is főztem belőle. A csokik jók lettek, de van még velük kísérleteznivaló, és krémként is igazán pazar alapanyag.

Most ehhez a gyönyörű bélszínhez valami különlegeset szerettem volna, így esett a választásom a kakaóvajra. Az étel összességében a fűszerezéssel, a pisztáciával és a ribizlis lekvárral eszméletlenül jól lett, de nem ám csokoládéízű! A kakaó aromája éppen csak szolidan van jelen a kreációban.


Hozzávalók

2 db őzbélszín (steak) egészben (kb. 800-900 g)
4 ek reszelt kakaóvaj
2 maréknyi pisztácia durvára törve
4 szem frissen őrölt borókabogyó
4 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átpréselve
1 tk frissen őrölt fehér bors
1 csapott ek frissen őrölt rózsabors
tengeri só

300 g (2 db) alma meghámozva, feldarabolva
2 ek nádcukor
1 dl víz
1 dl 100%-os almalé
0,5 dl almaecet
2 maréknyi piros ribizli

néhány szem tört pisztácia és pisztáciaolaj a tálaláshoz

köretjavaslat: párolt rizskeverék vadrizzsel és vörös rizzsel vagy burgonyafánk


Elkészítés

1 Keverjük össze egy tálban a kakaóvajat, pisztáciát, fokhagymát és a fűszereket. Forgassuk a húsokat ebbe a keverékbe, fedjük le alufóliával, és tegyük minimum egy órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe.
2 A lekvárhoz tegyük az almakockákat egy kisméretű lábosba, hintsük meg a nádcukorral és öntsük fel a folyadékokkal. Forraljuk fel, és néhány perc alatt főzzük puhára a gyümölcsöt.
Mikor már puha, adjuk hozzá a fürtjeiről leszedett ribizliszemeket, főzzük még 1-2 percig, majd a tűzről levéve turmixoljuk össze.
A lekvár fogyasztható így is, de legjobb átpasszírozni egy szűrőn.
3 Hevítsünk fel szárazon egy jó minőségű tapadásmentes serpenyőt, és süssük át az ízlésünknek megfelelően a bélszínt. Én közepesen átsütve szeretem.

Szeleteljük fel ujjnyi vastagságúra a sült bélszínt, tálaljuk a friss lekvárral és a kiválasztott körettel, s díszítsük pár szem durvára tört pisztáciával és egy kis pisztáciaolajjal.

Tipp: friss fejes saláta vagy jégsaláta - natúran - is illik mellé.

3 megjegyzés:

Erika írta...

Nagyon jó, szeretem a vadhúst, nagyon rég ettem. Igazán pikáns egyveleg van itt a tányéron. Mutatós is egyben:)

Hobbychef írta...

Már az olvasására is összefut a nyál a számban. Imádom a vadhúsos ételeket. Csak lenne egy vadász a rokonságban, vagy a baráti körben, mert üzletben egy kicsit borsos az ára.

Selectfood írta...

Két vadhúsrajongó! :)
Erika, köszönöm, ha már régen ettél. akkor itt az ideje beszerezni egy adagot!

Hobbichef, az üzletekben valóban borsos áron kínálják, ráadásul én sokszor csak „pörkölthússal” találkozom. A többit meg exportálják.