2013-02-28

Virtuális Babaköszöntő: lazacos, kecskesajtos spenóttekercs


„A döntés meghozatala, hogy anyává válj, semmihez nem mérhető:
örök időre vállalod, hogy a szíved szüntelenül a testeden kívül őrködjön valaki fölött.”


A Virtuális Babaköszöntő, angolul „baby shower“ főleg Amerikában létező néhány éves hagyomány. Az itthoni kezdeményezés ötletgazdája egy számomra különösen kedves gasztroblogger; Coffeinmentes Emma volt, neki köszönhetjük ezt a remek „rendezvényt”.

Általában családi vagy baráti körben rendezik meg az összejövetelt, egy születendő vagy már megszületett gyermek köszöntésére. Családonként változó, hogy a gyermek születése előtt nagy hassal, pocakosan ünneplik meg a kisgyermek érkezését, vagy a megszületés után. Az azonban minden családnál egyforma, hogy az ünnepséget egybekötik finom ételek, sütemények, italok elfogyasztásával. A hagyomány nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelőtt még létezett az a bizonyos „komatál“, amit a leendő Keresztszülők vittek az újdonsült Édesanyának. A komatálban erőt, egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet kapjon, minél gyorsabban fejlődjön. A komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg először, jelezve hogy semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az Anyukát, hiszen egy csecsemő mellett a mindennapi főzés bizony embert próbáló feladat, különösen ha a kisbabának van már esetleg egy-két nagyobb testvére…

A mindennapi főzés a gyermekágyas időszakban még olyan tapasztalt konyhatündérek esetében is nehézségekbe ütközhet, mint Flatcat Gabriella Ildinyó Frau Paprikavagy Lilahajni
gasztrobloggerek, akik nemrégiben hozták / fogják majd világra kisbabájukat. Mivel mindannyian már hosszú ideje jobbnál jobb receptekkel kényeztetik el az olvasóikat, arra gondoltunk néhányan, ezúttal virtuálisan elindulunk hozzájuk, hogy gratuláljunk és jó egészséget kívánjunk a babáknak is és a mamáknak is.

De nem indulunk üres kézzel, komatálunkat megraktuk…És mivel? Egészségesebbnél egészségesebb finomságokkal. Tessék!

Annamari: Sütőtökös-mascarponés risotto
és jómagam egy lazacos, kecskesajtos spenóttekercset készítettem


Hozzávalók

3 db tojás szétválasztva
400 g spenót (fagyasztott - kiolvasztva és alaposan lecsepegtetve vagy serpenyőben megpárolva / hirtelen blansírozva, lecsepegtetve)
tengeri só, frissen tört színes bors

200 g krémes natúr kecskesajt
kb. 200 g natúr lazac tapadásmentes serpenyőben hozzáadott zsiradék nélkül kisütve, laskáira szedve
(vagy ha nem várandós/szoptatós kismamáknak készül, akkor lehet szeletelt füstölt lazac is)
kevés frissen facsart citromlé (opcionális)
1-2 maréknyi zöld olajbogyó felaprítva

Elkészítés

1 Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket. Keverjük össze a jól lecsepegtetett, kifacsart spenóthoz a tojássárgákat, ízesítsük sóval, és színes borssal, majd óvatosan keverjük hozzá a felvert habot.
2 Öntsük egy vékonyan kivajazott, sütőpapírral bélelt kb. 38×33 cm-es tepsibe, és 175°C-on, a sütő középső fokozatán kb. 25-30 perc alatt süssük készre.
Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a tepsiben kihűlni.
3 Fordítsuk a spenótlapot egy tiszta konyharuhára, vagy munkafelületre, kenjük el rajta egyenletesen a kecskesajtot, fektessük rá a lazacdarabokat/-szeleteket, facsarjunk rá citromlevet, végük hintsük meg az aprított olajbogyóval.
4 Szorosan tekerjük fel, és tegyük pár órára a hűtőbe.

Ez a tekercs igazán sokoldalú: egy remek reggeli vagy előétel, vendégváró falatka, vagy akár egy kis párolt rizzsel körítve főétel is kerekedhet belőle. És nem utolsó sorban vendégségbe is vihetjük, nagy sikere lesz. ;)


Én ezzel a gyors, egyszerű és egészséges étellel kívánok Nektek, kedves anyukák, nagyon-nagyon jó egészséget és sok-sok örömteli pillanatot babáitokkal és családotokkal!
Remélem, hogy ezzel a fogással sikerül mind a négyőtök kedvében járnom.

Megjegyzés: Kérlek nézzétek el nekem, hogy nem vagyok 100%-osan otthon a témában, mert nem vagyok még sem anyuka, sem kismama. Én füstölt lazacot használtam, de Nektek szoptatós anyukáknak vagy állapotos kismamáknak nem ajánlottak a füstölt ételek. A lazac viszont annál inkább: Tengeri halat (makrélát, heringet, szardíniát, lazacot, tonhalat) kedvező összetétele miatt, zsírszegényen elkészítve hetente 1-2 alkalommal ajánlott beiktatni az étrendbe. (az OETI ajánlásával)
Ezért inkább az a javaslatom, hogy egy szelet natúr lazacot süssetek ki tapadásmentes serpenyőben, és azt tegyétek a tekercsbe!

És még egy tipp: mivel közeleg a medvehagymaszezon, érdemes lesz azzal is vagy fele-fele arányban kipróbálni.


4 megjegyzés:

Ildinyó írta...

Nagyon szépen köszönöm! Ez annyira kedves dolog volt Tőletek, teljesen meghatottatok. :) Jobbnál jobb finomságokat kaptunk! Köszönöm! :)

flatcat írta...

Nagyon szépen köszönöm, Alíz! :)

Frau Paprika írta...

Nagyon köszönöm, Alíz, Paprika Junior meg még jobban!:)) Kedvesek vagytok, nagyon jólesett.

Selectfood írta...

Mindannyiunkk nevében mondhatom, hogy nagyon örülünk, hogy örültök a komatálunknak. :)

Jó babázást! A Paprika Junior név igazán tündéri.