2010-12-29

Karácsony Portugáliában

Képriport az idei Portugáliában töltött karácsonyunkról - főként gasztronómiai szemmel megközelítve. Igaz, hogy közel sem sikerült minden földi (és tengeri) jót megörökítenem, de szolgáljanak ízelítőül a következő fotók. Remélem, tetszik.
Néhány itt található étel receptje már megtalálható a blogon, a többi finomság receptjei pedig hamarosan úgyszintén fel fognak ide kerülni.


Cascais, Portugália

Estoril, Portugália

Kávéházban

Kávéházi ízelítő

Kávéházi ízelítő


Espresso


Karácsonyi sütemények elvitelre várva


Bolo-rainha

Bolo-rainha

Bolo-rainha

A bolo-rainha (királynőtorta) a bolo-rei (királytorta) párja. Mindekettő egy édes, puha kalács, de mi jobban szeretjük a királynő változatot, ami bőségesen tartalmaz diót, mandulát, fenyőmagot és mazsolát, míg a király változat kevesebb maggal, és sok-sok vegyes kandírozott gyümölcsölccsel készül. 
Érdekessége, hogy régebben sütöttek bele egy úgynevezett brinde-t, ami általában egy kitűző volt, és egy lóbabot. A szerencsés megtalálta a süteményszeletében a meglepetést, a kevésbé szerencsésnek pedig a lóbab jutott, így a következő bolo-rei-t neki kellett fizetnie.
A meglepetés brinde az EU által biztonági okokból már be lett tiltva, a fém anyaga miatt.

Update: A bolo-rei / bolo-rainha receptje már felkerült a blogra!


Empadas de carne e ervilhas - Húsos-zöldborsós empada


Roupa velha

Szó szerint fordítva öreg ruhát jelent, ami valójában az előző napi főtt tőkehal- és burgonyamaradék főtt tojással és káposztával, sok fokhagymával való összeforgatásával és olívaolajon átsütésével készülő ételt fedi.

Cherne no forno

Apró szemű borgonyával, piros és zöld (lehet csípős is) paprikával, paradicsommal, vöröshagymával és fokhagymával együtt csőben sült roncssügér (Polyprion americanus).


Arroz de polvo - Polipos rizs, recept itt.


Rabanadas de Natal - Karácsonyi bundáskenyérFenyőmag és dióbéllel töltött aszalt fügeSült gesztenyeTenger gyümölcsei és halválaszték a hipermarketben

Tenger gyümölcsei és halválaszték a hipermarketben


Szárított tőkehal

Languszták az akváriumbanBacalhau assado com batatas à murro - Csőben sült tőkehal "lapított" burgonyával receptArroz de pato - Rizses kacsahús recept


Açorda de camarão recept itt


Leitão assado à Bairrada - Bairrada-i nyárson sült malac

Sapateira vagy caranguejola (Cancer pagurus) avagy nagy tarisznyarák
Sapateira - Nagy tarisznyarák

rákolló

pirítósra kenve

Broinhas de abóbora-menina - Készülnek az édes sütőtökös kenyérkék

Update: már én is megsütöttem, a receptje itt olvasható.


Pasteis de NataAz utazásunk végén, már a reptéren ettem egyet ebből a népszerű Pastel de Natából, a recepttel később jelentkezem!

Update: Megsütöttem, a receptje itt olvasható.

3 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

Gyönyörűséges beszámoló! :)
Ottani karácsonyi szokásokról nem írnál egy picit legközelebb? Biztos a többi olvasódat is érdekelné, úgyhogy mondhatom, hogy közkívánatra. :) Naaaa, lécciiii...

Selectfood írta...

Dehogynem. :-)
Ígérem pótlom!

Unknown írta...

Érdekelne a portugàl adventi időszak.
Ott is működik a nyugati karàcsonyi vàsàr- őrület?