2011-04-14

Szilvás morzsasüti





Majdnem szilvás crumble, de van neki alja is, így inkább amolyan crumble-szerű süteménynek nevezném.
Elkészítése gyerekjáték, minimális mennyiségű és alapvető hozzávalókból első osztályú desszertet tehet az asztalra még az is, akinek nagyon kevés az ideje vagy éppen még csak kezdő a konyhában. Jó ötlet váratlan vendégek betoppanásakor is.
Nem is értem, hogy miért is nem készítettem eddig. Most viszont a fagyasztóból elővett tavalyi szilváról a crumble ugrott be rögtön. Igen jó ötlet volt!

A crumble egy brit specialitás, amelynek az eredete a II. világháború idejére nyúlik vissza, amikor nem állt rendelkezésre elegendő mennyiségű alapanyag a pitetésztához. (sem máshoz) Ekkor kezdték el sütni ezt a cukros liszttel és zsiradékkal - akkoriban főleg margarinnal - összemorzsolt morzsával megszórt sült gyümölcsös desszert, ami az egyszerűsége miatt azóta sem veszített a népszerűségéből.
Készítik sósan is, de az ismertebb változata az édes. A leginkább felhasznált gyümölcsök hozzá: az alma, szilva, őszibarack, szeder, egres és a zöldségek közül a rebarbara.

Süthetjük induviduál tálkákban vagy nagyobb tepsiben is. A mennyiség attól függ, hogy maradunk-e a hagyományos változatnál és csak a desszert tetejére kerül a morzsából, vagy rakunk-e az aljára is, továbbá hogy milyen vastagon.

Én elsőre elég sokat készítettem, tettem bele tojást is, és a lenti mennyiség harmadát lefagyasztottam.


Hozzávalók
(nagy adag)

150 g finom nádcukor
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
400 g sima búzaliszt
1 csipet
3 db tojás
135 g hideg vaj

kb. 1,2 kg kimagozott és feldarabolt szilva (lehet fagyasztott is) vagy bármilyen más gyümölcs
2-3 ek akácméz (vagy ízlés szerint)
3 g agar-agar vagy kukoricakeményítő/zselatinpor

75 g durvára tört blansírozott mandula - opcionális


Elkészítés

1 A liszteket szitáljuk össze egymással és a sóval, keverjük hozzá a cukrot, majd a tojást (vagy tojásokat) is, morzsoljuk össze az egészet. Nem kell gyúrni, nem kell a tésztának összeállnia és nyújtani sem kell!
2 Keverjük a mézet és az agar-agart a szilvához vagy a kiválasztott gyümölcshöz.
3 Ha crumble készül, akkor tegyünk a sütőformá(k)ba gyümölcsöt, és szórjuk meg a morzsával.  A morzsasüteményhez vajazzunk ki vékonyan egy kisebb tepsit vagy tortaformát, szórjunk az aljára a morzsa felét, osszuk el rajta a szilvát, majd tegyünk a tetejére a morzsa másik felét is. Erre kerülhet még a durvára vágott mandula.
4 180°-os sütőben fél óra alatt süssük aranybarnára a süteményt, az induviduál adagok viszont kevesebb idő alatt sülnek meg.

Nincsenek megjegyzések: