2011-04-21

Vaníliás kalácsfelfújt


Eredetileg pudingnak indult, aztán inkább felfújt lett belőle. Felvert tojásfehérje nélkül maradt volna meg pudingnak, de ebben a formában is maradéktalanul elfogyott, tehát hibátlan volt így is.
Ez a desszert jó módja kalácsmaradékok felhasználásához, kenyérből pedig ugyanígy kenyérfelfújtat is készíthetünk, abba tehetünk egy picivel több cukrot is.
Extraként lehet mellé kínálni gyümölcsöt is.


Hozzávalók
12 db felfújtas tálkához

1 l tej (nálam zsírszegény)
80-100 g nádcukor (nekem 100 g-mal kissé édesebb volt mint szerettem volna, de ez kalács- és ízlésfüggő)
1-2 rúd vanília
1 db biocitrom reszelt héja
300-320 g szikkadt kalács
3 db tojás
3 db tojásfehérje


Elkészítés

1 Egy nagyobb lábasban tegyük fel melegedni a tejet a cukorral és a vaníliarudakkal. Lassú tűzön melegítsük, ne hagyjuk sokáig forrni. Miután elolvadt a cukor a tejben, húzzuk le a tűztől és tegyük bele a kalácsdarabokat. Hagyjuk hogy megszívják magukat és jól megpuhuljanak.

2 Botmixerrel keverjük simára.
Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd keverjük hozzá a reszelt biocitrom héját és a 3 db lazán felvert egész tojást is.
A 3 db tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan lazítsuk vele a kalácsos masszát.

3 Osszuk el a felfújtas tálkákba a krémet és 25 perc alatt 180°-os sütőben a középső rácson süssük készre.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon szeretem a kalácsfelfújtat, most húsvét után szezonja is lesz :) Ugye a képet megphotoshoppoltad, és nem ez az eredeti színe :-O Csilla

Selectfood írta...

Igen, persze. :o)
Muszáj volt ennél a képnél, mert este készült és nagyon béna színei lettek, nem is lehetett megmenteni.
A recept viszont jó, és nem akartam, hogy feledésbe merüljön. :-)