2011-09-21

Almával és sütőtökkel sült zsályás kakas


A sütőtök-chili-zsálya nálunk még sosem okozott csalódást, most pedig még az almát is bevettem eme megbízható trió mellé. Az elkészült sült kakasról fotó ezúttal nem készült, de megéri megsütni, akár más szárnyashúsból is. Az ízek harmóniájából adódóan, még azoknak is ízlik, akik alapvetően nem rajonganak nagyon a sült sütőtökért...mint ahogy az öcsém vagy én sem.


Hozzávalók

1 db konyhakész kakas (1,7 kg, fiatal)
400 g sütőtök nagyobb darabokra vagy szeletekre vágva
400 g alma magháztól megtisztítva, 4 gerezdre vágva
1 nagy maréknyi zsályalevél
fekete vagy piros chili ízlés szerint
tengeri só, frissen őrölt fehér bors
olívaolaj
1 dl víz vagy fehérbor


Elkészítés

1 A kakast dörzsöljük be olívaolajjal, kívül-belül sózzuk, borsozzuk meg, és szórjuk meg chilivel is.
2 Fektessünk le egy megfelelő méretű jénai tál aljára sütőtököt és almát, erre tegyünk zsályaleveleket. A kakas belső üregét telítsük meg zsályával, almával és sütőtökkel. Ahol tudunk, ott a bőr alá is helyezzünk el több zsályalevelet, és tegyünk néhányat a hús tetejére is.
3 Öntsük alá a vizet, fedjük be a jénai tetejével (vagy magas hőfokot bíró alufóliával) és süssük szép pirosra 2-3 óra alatt, az első félidőben 200°-on, majd 175°-on. Az utolsó fél órában lefedés nélkül, és időnként a saját levével meglocsolva süssük.

4 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

A legjobban az ilyen egyszerű, de nagyszerű receptjeidet szeretem, mert mégis mindig van bennük valami extra. Most már nyithatnál igazán egy blogkóstolót Te is, mert csak áztatom itt a billentyűzetet állandóan. :)))

Selectfood írta...

Köszönöm szépen Pixie, nagyon kedves vagy! :-D

Roza írta...

Még egy finomság, ami arra ösztönöz, a sült tökön kívül mást is kipróbáljak:)

Selectfood írta...

Akkor hajrá, érdemes kipróbálni! ;o)