2013-03-18

Indiai ihletésű feketelencse-főzelék

Szó, ami szó leves vagy főzelék is lehet belőle mire elkészül, ugyanis nálam ez az eredetileg főzeléknek indult étel elsőre egy isteni finom leves lett, de én ma valahogy ragaszkodtam a főzelékhez, úgyhogy egy kis liszt segítségével besűrítettem.

Amikor a délelőtt folyamán beáztattam a fekete lencsét, még úgy terveztem, hogy főtt burgonyával fogom besűríteni, fagyasztott paradicsommal és bazsalikommal ízesíteni. Aztán elkalandoztam, és kedvet kaptam egy pikáns indiaihoz. Húst eleve nem terveztem, és amúgy is volt még a tegnapi répafasírtból, aminek az édessége igazán nagyszerűen kiegészítette a natúr joghurttól savanykás főzeléket. Viszont fasírt nélkül is finom, levesként is remekül funkcionál.


Hozzávalók
2-3 adaghoz

160 g fekete lencse /vagy más színű lencs - egy órára vízbe áztatva (utána 200 g súlyú lett)
8 dl víz
tengeri só
12 g fokhagyma és 12 g friss gyömbér 1 evőkanálnyi vízzel pépesítve
2 ek sűrű paradicsomszósz
1 ek Garam masala, aminek a házi készítésű receptúráját ebben a bejegyzésben már leírtam
chili ízlés szerint
165 g natúr joghurt (lehetőleg ne túl savanyú fajtájú legyen)
kb. 3 ek liszt, amennyiben főzeléket készítünk

A kissé édeskés sárgarépafasírtot javaslom feltétnek, amit én ez alkalommal zöldhagyma híján zöldborsóval, müzli-kenyérmorzsa helyett helyett csak (házi) zsemlemorzsával, és parmezán nélkül készítettem.


Elkészítés

1 Tegyük fel főni a fekete lencsét a kissé megsózott vízben. Forrás után fedő alatt és lassú tűzön rotyogtassuk körülbelül 3/4 órán keresztül, vagy annyi ideig, míg majdnem teljesen megfő a lencse.
2 Adjuk hozzá a fokhagyma-gyömbérből készített pasztát, egy evőkanálnyi Garam masalát, paradicsomszószt, chilit, és főzzük még 10 percig.
3 Öntsük bele a natúr joghurtot, forraljuk össze még egyszer és vegyük le a tűzről. Ellenőrizzük az ízesítést, és ha kívánkozik még bele valamiből, akkor pótoljuk.

Ha levesre vágytunk, el is készült.
Ha főzelékre, akkor osszuk el kétfelé a levest, az egyik felébe keverjük a lisztet és botmixerrel pürésítsük. Hogyha nem szeretnénk túl csípősre a főzeléket, akkor figyeljünk arra, hogy a chilit egészben hagyjuk.
Öntsük vissza a levesbe, keverjük jól össze és hirtelen forraljuk fel. A sűrítést a joghurt hozzáadásával egyszerre is megtehetjük, úgy egy alkalommal kevesebbszer kell összeforralnunk.


Tipp: Tálaláskor díszítsük a főzeléket natúr joghurttal, és ha csípjük a csípőset, akkor néhány szelet chilivel. Laktató étel a sárgarépafasírttal fogyasztva, de mint általában a főzelékekhez, ehhez is jól illik a kenyér - főként az indiai naan.

Nincsenek megjegyzések: