2009-12-26

Pontyhalászlé ahogy én készítem - nem csak karácsonyra


Hozzávalók
kb.10 személyre

2 db nagy, kb. 2,5-3 kg-os ponty
4 db érett paradicsom
2 db zöldpaprika (tv)
3 szem egész fekete bors
3 gerezd fokhagyma
4 db nagy fej vöröshagyma

édesnemes pirospaprikapor


Elkészítés

1 Tisztítsuk meg a halakat, szabadítsuk meg a belsőségektől, szeleteljük fel és ha van benne ikra, azt tegyük félre. 10 szeletet sózzunk le, tegyük hűtőbe amíg az alaplé elkészül.
2 A hagymát, fokhagymát hámozzuk meg és aprítsuk fel a paradicsommal, paprikával együtt. Tegyük mindezt egy nagy lábasba a maradék hallal, a halfejjel és a farokrésszel együtt. Tegyük bele a fekete borsokat, hintsük meg pirospaprikával, és öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepjen mindent.
3 Tegyük fel főni, forrás után a hőt vegyük vissza közepes lángra. Annyi ideig főzzük, hogy a hal és a zöldségek szétmálljanak.
4 Most következik a halászlé legmacerásabb része - szerintem. Halásszuk ki a levesből a haldarabokat és szálkázzuk ki. A halhúst tegyük félre. Nálam ez úgy történt, hogy amennyi szálkát csak tudtam, azt kézzel szedtem ki majd szűrőn átpaszíroztam a halat. A visszamaradt halhúst, egy kis levessel együtt beküldtem az aprítómba turbó fokozaton, hogy az esetleges apró szálkák se maradjanak egészben. A többi leves a hagymával, paprikával, paradicsommal együtt ment az aprítóba. (erős botmixert is használhatunk a művelethez)
5 Az átpasszírozott halászlevet visszatettem főni a hűtőben várakozó halszeletekkel és az ikrával. Közepes hőfokon megfőztem, de csak annyira, hogy lehetőleg még maradjanak egybe a szeletek.
Ilyenkor érdemes még fűszerezni ha szükséges.

Burgonyás pogácsával tálaltam.


Tipp:
A levesben lévő zöldségeket egyszerre csak egy kevés lével aprítottam, utólag adtam hozzá apránként a többi levet, annyit amennyit szükségesnek láttam ahhoz, hogy sűrű maradjon a halászlé.
Érdemes tükörpontyot vagy bőrpontyot beszerezni mert nagyon kevés pikkely van rajtuk, gyorsabb és nem is annyira macerás a tisztításuk.
Ne használjunk zsiradékot, hiszen a ponty önmagában is egy nagyon zsíros halfajta. Én még így is a leves átpasszírozása előtt, elég rendesen lemeregettem róla a felesleges zsiradékot.

Megjegyzés: Télen vagy szezonon kívül, nyáron eltett fagyasztott paprikát és paradicsomot használok, vagy lecsóalapot, ami úgyszintén lehet fagyasztott vagy üvegekben eltett.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

EZT A HALLEVET ÉN PONTIOSAN IGY CSINÁLOM "VILÁGBAJNOK LÉ"
Vörös Károly 7200 Dombóvár 30 9946 441 GRATULÁLOK A RECEPTHEZ!!!!!!!